Stäng
oktober 31, 2017
Nioosha Shams, skribent
Kevin Spacey. Foto: Evan Agostin/AP

Kevin Spacey försöker utnyttja HBTQ-rörelsen

Häromdagen släppte Buzzfeed News en intervju med Star Trek-stjärnan Anthony Rapp där han berättar om en högst obehaglig upplevelse med skådespelaren Kevin Spacey.

Händelsen ägde rum 1986, då Rapp var 14 år gammal och Spacey var 26. Rapp berättar att Spacey bjöd hem honom på en fest, och uppger att Spacey senare bar honom till sängen och la sig över honom.

”I was aware that he was trying to get with me sexually”, säger han i intervjun.

Händelsen har satt sig djupt i Rapp, och han beskriver att han än i dag blir äcklad av att se Spacey. Rapp menar att den senaste rörelsen av kvinnor i medieindustrin som träder fram och avslöjar vad deras manliga kollegor har utsatt dem för, har inspirerat honom till att äntligen göra detsamma.

I går gav Kevin Spacey allmänheten sitt svar på anklagelserna.

I en tweet skriver han att han inte minns händelsen, men att om det Rapp säger stämmer så är han skyldig honom en ursäkt för sitt beteende, och att han var berusad när det hände. Han går vidare med att säga att Rapps uttalande har inspirerat honom att komma ut med sanningen: att han är homosexuell, och att det är dags för honom att hantera det med öppenhet och ärlighet.

Såhär är det: de stora rösterna inom HBTQ-rörelsen har kämpat i många år för att dementera urgamla myter om att homosexualitet är en perversion som går hand i hand med andra sådana. Att som hyllad skådespelare komma ut som gay i samband med anklagelser om pedofili och sexuella övergrepp är vedervärdigt. Att använda sig av homosexualiteten som någon slags sköld under den här situationen är allt annat än försvarbart.

Andra skådespelare som Zachary Quinto och Rose McGowan har fördömt Spaceys beteende, och kritiken mot honom är utbredd. Netflix har svarat med att lägga ner House of Cards, en serie med Kevin Spacey i huvudrollen.

Tyvärr har andra källor nappat på Kevin Spaceys billiga marknadsföringsknep. Tidningar som the Daily Beast, Reuters och America’s ABC News har delat artiklar med rubriker om Spaceys utkommande som homosexuell, och låtit det ta fokus från det påstådda övergreppet.

Sådant här får inte hända. Vi får inte låta händelser som den här reproducera myter och fördomar om homosexualitet. Att Kevin Spacey tar tillfället i akt att utnyttja tusentals människors dagliga kamp för att slippa bakslag i sin egen karriär är inget annat än motbjudande.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.