Stäng
januari 8, 2018
Nioosha Shams, skribent
Nioosha Shams.

Jag vill inte ha en sexig kropp – jag vill bara få vara

En dag vill jag kunna se mig själv i en helkroppsspegel och tänka att ja, där är jag, och ja, där är min kropp. En kropp som är en kropp som alla andra kroppar. Inget mer eller mindre än så. Och en dag kommer jag att kunna göra det. På vägen dit pryder jag min kropp med tatueringar, avdramatiserar den genom att klottra över den, låter håret växa som det vill. Men det räcker inte.

Vi har ett system som säger åt oss att vi ska vara och agera på ett visst sätt för att bli lyckliga. Att för att trivas i våra kroppar måste vi finna dem attraktiva och åtråvärda, även utanför det privata rummet. Och för att ta oss ur det så måste vi samarbeta.

Den kroppspositiva rörelsen har hjälpt mig och så många andra på vår väg mot självacceptans och styrka. Varje gång jag ser en stor kropp i mitt flöde är det som att en liten lucka öppnas och släpper in luft i ett annars syrefattigt rum. Jag har fått lära mig att det är snyggt att vara tjock, att det är estetiskt tilltalande med kurviga kroppar, att det är sexigt att vara stor.

Och allt det där var viktigt, det var det första steget mot en förändring i våra blickar, främst på oss själva. Att utmana normer och samhällsideal är något som är värt att uppmuntra. Men det var det det var: ett första steg, och nu när vi har tagit det är det dags att ta nästa.

Vi får inte fastna i hopplösheten inför det kapitalistiska systemet, vi får inte fastna i det individualistiska tankesättet. Det går att göra förändring och det är vi som kan göra den. Varför måste någon annan, eller jag själv för den delen, tycka att min kropp är vacker för att jag ska kunna trivas i den? Varför kan den inte bara få vara det den är – ett skal?

Genom att mobilisera oss och skapa trygga och inkluderande rörelser där fokus inte ligger på det yttre, kan vi göra skillnad på riktigt. För vad kommer att hända när vi reser oss och inser vår fulla potential, när vi inte låter våra kroppar begränsa oss, när vi vägrar köpa deras skit? Låt oss pröva och se.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.