Stäng
november 6, 2015
Olivia Neta, medarbetare

Jag startade ett hemligt tumblr-konto när jag var 17

Samhället hatar verkligen unga tjejer. Gång på gång på gång får man det bekräftat.

Eller snarare är det så att samhället knappast bryr sig om unga tjejer.

Jag slutar aldrig chockas över hur ointresserat samhället faktiskt är av oss – våra ambitioner, våra tankar, våra intressen, våra kunskaper och drömmar. Det enda unga tjejer verkar utgöra i den här kapitalistiska röran som kallas ”västvärlden” är konsumenter av smink, kläder och diverse andra prylar som ska göra något åt våra naturligt förjävliga utseenden.

Jag chockas återigen när jag läser kommentarsfälten till nyheten om att den 18-åriga instagramstjärnan Essena O’Neill slutar med sociala medier helt och hållet. I dagarna har hon publicerat ett flertal videoklipp där hon förklarar sin relation till sociala medier och hur den perfekta bilden som ofta förmedlas via dessa kanaler är skev. Hon har på sin Instagram förklarat hur processen sett ut när hon tagit de ”perfekta” bilderna – hur hon kämpade för att få magen att se platt ut, hur hon som 16-åring strävade efter att se sexig ut på fotona.

”I’ve spent the majority of my teenage life being addicted to social media, social approval, social status, and my physical appearance”, skriver hon.

I kommentarsfälten till nyheten skriver folk att Essena är en ”attentionwhore då, och attentionwhore nu”. De skriver att de ”inte bryr sig och inte vet vem hon är”. Någon skriver att han fortfarande skulle ”hit that”.

Alltså lordt.

För dessa män(niskor) gjorde sig Essena antagligen bäst i det där instagramflödet som de aldrig någonsin råkade klicka in sig på, lååångt ifrån deras periferi. Där unga tjejer ska vara, helt enkelt, tysta för sig själva bland träningshets, utseendehets och självhat. Plocka upp oss ur den lådan kan man göra när man vill ligga – inte när vi har något att säga om fenomen som är viktiga för oss idag. Begreppet ”instagramkändis”, som används dagligen av unga tjejer (och killar), betraktas som ett skämt av dessa vuxna människor.

Jag har också följt Essena O’Neills perfekta liv. Jag har följt hundratals konton som hennes och förbannats över hur fruktansvärt ful jag är, hur hemskt tråkigt mitt liv är och hur sjukt gärna jag vill vara som hon, som de där tjejerna. Jag startade ett hemligt tumblrkonto när jag var 17, där jag rebloggade Essenas, och andras, lyckliga bilder flitigt, blandat med diverse gå-ner-i-vikt-tips. Och jag vet att jag inte är ensam om detta.

Det ankommer inte på någon av dessa kommentatorer att Essena O’Neill har nästan 500 000 följare på Instagram, och att majoriteten säkerligen är tjejer under 20 år. Det ankommer inte på någon att det just nu kanske sitter flera tjejer i 14-årsåldern som fått upp ögonen för sitt eget värde bortom sitt utseende och sina likes, tack vare Essenas agerande.

Jag tror självklart inte att Essenas kampanj kommer utmynna i en global bojkott av sociala medier. Men jag tror definitivt att hon kan beröra sin ursprungliga målgrupp – hon har åtminstone berört mig.

Och till äldre personer som tycker att ni har en viktig åsikt i denna diskussion som clearly berör unga tjejer som dagligen möts av omöjliga, perfekta bilder:
rotate gif

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.