Stäng
april 18, 2017
Nioosha Shams, skribent

”Jag bestämde mig för att förtränga att en norsk tonårsserie kan göra mig så exalterad”

För någon vecka sedan satt jag och slöskrollade igenom Twitter-feeden på rasten.

Som så ofta händer på Twitter, insåg jag plötsligt att alla tweets handlade om en och samma sak: Den här gången var det att trailern till fjärde säsongen av den norska succéserien SKAM hade släppts. Jag noterade glädjeruset som gick genom hela kroppen och bestämde mig för att förtränga att en norsk tonårsserie kan göra mig så exalterad.

Trots oviljan att erkänna min entusiasm så maxade jag ljusstyrkan och höjde volymen i hörlurarna.

”SANA – SISTE SESONG” lyste i stora vita bokstäver över skärmen, och jag kunde inte minnas sist jag var så taggad på en serie.

För det är trots allt SKAM vi pratar om, serien som rört upp mer känslor hos tonåringar än saker som händer i deras faktiska liv. Och nu är det fastställt, den fjärde och tyvärr sista säsongen kommer att handla om Sana Bakkoush – allas vår favorit-supersmarta-obarmhärtiga-solstrålande-mjuka-asskicking-hijabi.

I fredags släpptes det första avsnittet från Sanas säsong, och hittills är jag ändå nöjd i min skepsis. Sedan SKAM växte och blev ett så stort fenomen i Skandinavien och hela världen, så är vi många som gått och längtat efter en fördjupning i karaktären Sana. Hon är en av få icke-vita personer i serien, och hittills har hon mest fått stå i skymundan. Jag talar för många när jag säger att vi ser fram emot att få se henne utvecklas och få höra hennes tankar.

Det jag påmindes om av avsnittet var hur otroligt detaljrik och noggrann SKAM är som serie. Den är fylld av metaforer och ledtrådar som gör att varje scen måste ses ordentligt. Det handlar om subtila småsaker, som att tjejerna planerar en solresa till Frankrike och pratar om att ligga på stranden, som visar hur skickliga författarna till serien är.

Summan av det första avsnittet är att Sana är utanför, även i ett rum fyllt av vänner. Hon blir bortglömd, om än oavsiktligt, och det skapar en vägg mellan henne och de andra.

Nu har vi nästa vecka att se fram emot, och låt oss alla hålla tummarna för att den här säsongens heterosexuella kärlekshistorier hamnar i lite skymundan, och inte tar över den viktiga berättelsen som kan växa ur Sanas säsong. Att en serie som växt sig så stor väljer att göra en säsong med en muslimsk tjej som huvudperson är inget annat än glädjande, och jag hoppas att de gör den här berättelsen rättvisa.

Sök på Politism.se