Stäng
mars 24, 2016
Politism, redaktion
Foto: Kanal 5/SBS Discovery Media

Integrera överklassen i Ex on the beach

”Ex on the beach Sverige”, säsong 2, har snart Sverigepremiär.

Det handlar om unga, snygga singlar som ska paras ihop medan ex efter ex dyker upp och skapar kaos. Glas slås mot väggar, tårar sprutar och hjärtan krossas, allt för att underhålla oss.

Men för mig är det skeva urvalet lite av en besvikelse. För här lyser överklassen med sin frånvaro.

Så brukar den här genren inom reality-tv alltid fungera.

Hur ofta har vi sett Östermalmsöverklassen supa ner sig i Big Brother eller ha sex i poolen i Paradise Hotel? Nej, just det. Så varför får inte överklasskidsen också leka av sig i tv som alla andra?

Svaret finns i en kultur med hårt reglerade normer och sociala regler. Och det är inte direkt en fin och upphöjd kultur. I akademin finns överklassens både kvinnoförnedrande och rasistiska avtryck kvar i gamla studentsånger och spex. I veckan beskrev Björn af Kleen i Dagens Nyheter hur Östermalm börjar skifta färg, från blått till brunt. Från gammalmoderater till sverigedemokrater.

Många höjer på ögonbrynen och blir ängsliga. För om till och med samhällseliten röstar rasistiskt, ja då är vi körda. Som att överklassen varit antirasismens främsta förkämpar.

Men det är knappast nya värderingar som börjar få fäste hos dem. Det är samma gamla värderingar som tar sig nya uttryck, framförallt på valsedeln. Det har alltid handlat om bevarandet av den egna klassen och den egna kulturen.

Därför ska deras söner inte gifta sig med högljudda tjejer som haft sex i tv.

Det närmsta vi kommit var när Sofia Hellqvist, numera prins Carl Philips fru, var med i Paradise Hotel. Kungafamiljen rynkade länge på näsan, trots alla timmar hon lagt ner på ideellt arbete och en stilförändring som gått från magtröjor till mer prinsessvänliga dräkter. Sofia Hellqvist är ett undantag som fick komma in i finrummen, trots utvik och reality-tv.

Till nästa säsong kanske Kanal 5 ska fundera över urvalet och kvotera in lite överklass. För att hjälpa överklassen att integreras men framför allt för att få dem att släppa på deras skam- och hedersfokuserade kultur – och i stället släppa loss. Då kan arbetarungar och adelsbarn få vara dyngraka och kåta i tv, tillsammans. För ett öppnare Sverige.

Zina Al-Dewany

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.