Stäng
februari 27, 2015
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Nadia Aboulhosn.

Inspiration: Vi behöver se världen som den är

Förra veckan satt jag med i ett panelsamtal om ’Black Feminism’ anordnat av Afrosvenska Akademin. Det var många intressanta tankar och frågor som diskuterades. Speciellt en fråga från publiken fastnade jag vid. Den handlade om skönhetsideal. Om att en sällan kan identifiera sig i det som lyfts fram.

Det är old news att modeller, skådespelare, ja, i princip alla som syns i media och på reklampelare är stöpta i samma smala, ljusa och västerländska form. Lyfts en icke-vit kvinna fram är hon allt som oftast en översexualiserad ljushyad kvinna med banging body och svallande hår. Självklart blir en glad för de små framstegen, jag älskar Kim K och Nicki, men samtidigt reproduceras ett annat ideal. Samma gamla vithetsnormer fast med en exotifierande sexualiserad touch, getingmidja och plastikopererad rumpa. De bilderna påverkar också. Long story short:

– Hur vi ska kämpa emot vithetsnormens skönhetsideal utan att falla i fällan av hypersexualisering?

Well, i dagens digitaliserade samhälle kan vi som enskilda individer till ganska stor utsträckning styra över vad och vilka vi ser. Reklamerna kommer vara desamma likaså the video vixens. Men, faktum kvarstår: Det är inte bara smala, vita tjejer och inte bara lagom kurviga och lagom svarta tjejer som går på denna jord. Så, för att inte kvävas av vithetsnormer eller känna sig ful så fort en går utan för dörren behöver vi se världen som den är.

Därför kommer här en radda Instagramkonton som varje dag utmanar den annars falska verkligheten vi lever i:

 

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.