Stäng
januari 17, 2017
Sara Martinsson, skribent
Khloe Kardashian Foto: Richard Shotwell/AP

Hur mycket hämnd kan man få av en ny ”revenge body”?

Khloé Kardashian hjälper folk att gå ner i vikt i sin nya tv-serie. Men exakt hur mycket hämnd kan man få av en ny ”revenge body”?

Vad ska vi ha våra kroppar till? Frågan kan tyckas märklig, men i en tid där så många av oss tillbringar största delen av våra dagar i huvudet behöver resten av oss nya uppgifter.

Det är knappast någon slump att den ornamentala kultur Susan Faludi beskriver i maskulinitetsklassikern Ställd uppstod samtidigt som den industriella arbetsmarknaden i västvärlden rasade samman. Kroppen som tidigare var till i första hand för att arbeta blev nu utan jobb. Eftersom vi ännu inte helt kan göra oss av med den blev vi tvungna att uppfinna en ny roll för den överblivna massan nedanför halsen. Så nu är västvärldskroppen först och främst till för att betraktas, åtrås, fetischeras. Om den misslyckas med att uppnå värdena vi enats kring att den behöver för att kunna fylla den nya funktionen blir den ett problem.Revenge body with Khloé Kardashian spelar in ytterligare ett kort i den här redan ganska såriga leken. Kroppen är här inte bara till för att i första hand betraktas, utan kan även fungera som ett verktyg för hämnd.

Idén till tv-showen kommer så klart från Khloés eget liv. De senaste åren har hon fått enorm uppmärksamhet för sin viktnedgång, prytt tidningsomslag och skrivit en bok på fitnesstema: Strong looks better naked.

Tv-programmet bygger vidare på den här berättelsen om en tjej som mått väldigt dåligt över hur hon sett ut och som på grund av uppväxten i reality-tv tillbringat 24 timmar om dygnet i en miljö där omvärldens bekräftelse i mångt och mycket baseras på hur väl din kropp och ditt utseende lyckas med att leva upp till normen. Khloés liv tycks ha gått ut på att jämföra sig med andra, inte minst de egna systrarna. När hon nu ska vara mentor åt ett gäng förhoppningsfulla bantare öppnar hon sig helt om komplexen:

Budskapet går inte att missa.

Khloés nyvunna självkänsla kommer från att hon sett till att göra sin kropp värd att betraktas. Att hon nu lever upp till normen för hur en åtråvärd kvinna ska se ut är hennes hämnd på alla som någon gång fått henne att känna sig mindre värd. Deltagarna i det första avsnittet, Will och Stephanie, ska nu få göra samma resa.

Här finns mycket att göra sig lustig över.

Som kändistränaren Gunnar Petersson som på 12 veckor ska göra Will till en muscle cub genom att låta honom bara lyfta lätta vikter och äta broccoli, mandlar och kyckling. Eller hur 18-åriga Stephanie som tidigare varit helt inaktiv sätts på en träningsregim av två högintensiva pass om dagen, sju dagar i veckan, ivrigt påhejad av någon slags hysterisk Crocodile Dundee-figur på gymmet ”Training mate”.

Visst, hon rasar i vikt, men hon är på ett lika snabbt höghastighetståg mot överbelastningsskador och menstruationsrubbningar. Men men, hon får sin hämnd, när hon i bikini konfronterar högstadiemobbaren som ber om ursäkt för att hon sagt åt henne att banta. Killar raggar dessutom på henne på stan. Mission accomplished.

Det som är riktigt otäckt med Revenge body with Khloé Kardashian är inte hur programidén spelar med i den rådande bilden av kroppen som i första hand konsumtionsvara. Tvärtom är Khloés mantra om hur hennes viktnedgång skänkt henne självkänsla en ganska intressant samtidsspegel. Så många människor upplever ju en livsstilsförändring precis så. Att äntligen få känna sig accepterad och normativ kan vara en enorm befrielse. Problemet kroppen ett minne blott. I den bästa av världar uppstår därifrån en diskussion om huruvida vi gillar det här systemet vi skapat eller inte. Är kroppens viktigaste uppgift först och främst att bli betraktad? Diskutera i smågrupper!

Otäckt på allvar är i stället hela konceptets placerande av ansvaret rakt i knät på de tidigare normbrytarna. Stephanies mobbare har inte gjort fel. Wills fatshamande ex-pojkvän har inte gjort fel. Alla som tyckt att Khloé var kul att driva med eftersom hon var den knubbiga Kardashian har inte gjort fel. I stället för att adressera att folk beter sig som idioter så fort de ser någon som bryter mot ger Revenge body världens alla mobbare rätt i sak. Den reella konsekvensen av Stephanies nya bikinikropp och Wills nyvunna status som muscle cub är ju bara att de valt att gå med på sina tidigare plågoandars sanning.

Hämnden är ingen hämnd, den är en underkastelse.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.