Stäng
oktober 12, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Harvey Weinstein har kommit undan länge nog. Det räcker nu. Foto: Arthur Mola/TT

Hollywoods män talar ut – när det passar

Det har i veckan haglat anklagelser om våldtäkter och sexuella övergrepp över en av Hollywoods största producenter, Harvey Weinstein. Efter att några kvinnor började föra fram anklagelserna, steg ännu fler kvinnor fram som Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie. En del anklagelser är gamla, andra är nyare. Men det som framförallt kommer fram är att branschen vetat detta i flera år. Weinstens beteenden har varit en välkänd ”hemlighet”. Hur kunde alla vara tysta så länge?

Det finns flera förklaringar. Men att kvinnorna inte trätt fram tidigare kan inte hållas mot dem. Hollywood är precis som resten av samhället genomsyrat av patriarkala strukturer och män som håller varandra om ryggen. Oavsett hur vacker och välkänd en kvinna är kommer hon inte undan det. När nyheten släpptes var Hollywods kvinnor först ut att stötta varandra offentligt. Männen släpade efter, och när de väl uttalade sig möttes de av många som undrade varför de inte sagt något tidigare. För de visste, de visste ju hela tiden.

En annan förklaring är den osäkra arbetsmarknaden. Tendenser som även går att se på arbetsplatser långt från Hollywood. Gör du dig ovän med en mäktig man, ja då kan du säga hejdå till din karriär. Har du dessutom en osäker anställning blir det svårt att bråka med chefen, när du är i ett sådant tydligt underläge – utan skyddsnät.

Det är därför mäktiga män har större ansvar än andra att tala ut när deras kollegor och kompisar begår övergrepp. För det är de som har minst att förlora. Och det gäller inte bara i Hollywood.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.