Stäng
juni 26, 2018
Sara Martinsson, skribent

”Historier om galna män rullar nu in i mina DM:s”

Den som väljer cykeln som sitt huvudsakliga färdmedel i någon av våra större städer behöver inte bara fajtas mot bilnormativa trafiklösningar och den egna lättjan. Att försöka ta sig fram på två hjul tycks allt mer likna att bokstavligt talat ge sig ut i krig.

Bild1Exakt hur sjukt cykellivet kan vara fick poddaren och programledaren Hanapee känna på när hon i går blev överfallen av en kille vid ett övergångställe. Så här berättade hon om situationen på sin instastory:

”Jag cyklade på en cykelväg på Birger Jarlsgatan. På min cykelväg så är det grönt, men jag ser precis när jag cyklar förbi att det håller på att slå om till gult så jag håller koll så att det inte kommer någon bil för jag vill ju inte dö. Så jag cyklar kanske fem kilometer i timmen.

Då är det en kostymgubbe, rakad, 50-årsåldern, som ska gå över övergångsstället. Jag tokbromsar så jag inte ska köra på honom och försöker svänga runt honom. Då skriker han i mitt i öra ’det är grönt för mig!’. Han är förmodligen en av alla dem som är less på cyklister, vilket jag kan förstå för folk cyklar som galningar. Jag är inte en av dem. Jag ska precis säga ’sorry’ när han drar tag i min jacka och sliter mig ner från cykeln ner i asfalten. Jag har ingen hjälm. Jag ramlar med min cykel på backen och blir helt chockad medan han fortfarande skriker ’jag har grönt!’”

Hanna berättar sen hur mannen springer från platsen medan hon ligger kvar på gatan, och att hon sedan får hjälp av en tjej som sprungit fram när hon sett vad som hänt.

Bild2

Efter att hon gjort Instagram-postningen får hon flera DM:s från folk som varit med om liknade saker. En person berättar att hen blivit prejad av vägen av en bil. En annan att hen också blivit knuffad av cykeln och sedan fasthållen. En tredje samma sak: att hen blivit knuffad ner i trottoaren av en person som gick förbi. Det gemensamma för berättelserna? Att den som brukat våld varit en man.

Uppenbarligen är alltså vad Hanapee var med om inte en enskild företeelse. På bara några minuter får hon en rad kommentarer som på olika sätt påminner om det hon varit med om. Om du själv cyklar kan du säkert bidra med liknade historier. Om inte känner du säkert någon som berättat något sjukt.

Så vad handlar det här egentligen om? Vad är problemet i trafiken? För inte kan det väl vara så att det klimatsmarta alternativet, som nu till och med subventioneras av staten, ska komma med en inneboende risk att med jämna mellanrum bli utsatt för våld och trakasserier? Förlåt, men vi kan verkligen inte acceptera ett klimat där trafikanterna på riktigt tycks vara farligare än trafiken.

Någon eller några (ja mestadels män) behöver helt klart rannsaka sig själva. Låt folk cykla i fred. Och om du undrar varför, lyssna på Hanapee:

”Det här kanske kommer som en överraskning men jag vill ändå säga: ni gubbar äger inte trafiken.”

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.