Stäng
mars 29, 2018
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Häxornas natt – hur maxat låter inte det?

Ni vet den där gamla vanliga om att vi här i Sverige inte har någon kultur? Jag tycker att den grejen är så himla speciell.

Visst, det är kanske lite torftigt i jämförelse med andra kulturer men det finns en speciell kulturyttring som jag tycker att vi pratar för lite om. Påskkärringarna. Ska vi prata om dem eller? Hur intressant är inte det att gemene svensk inte är religiös men gärna klär ut barnen till häxor med kvastar som ska flyga iväg till Blåkulla för att festa med… Djävulen?

Jag har alltid gillat konceptet. Men jag har aldrig fattat grejen. Varför klär vi ut barnen till påskkärringar just idag? Hos Nordiska muséet kan man läsa att:

“Häxeriföreställningarna är kopplade till den bibliska berättelsen om Jesus sista dagar. Aftonen före långfredagen intog Jesus påskmåltiden med sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas, vilket var början till Jesu lidande. Enligt de folkliga föreställningarna släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd att korsfästas. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt.”

Häxornas natt. Hur maxat låter inte det?

Det är ju så mäktigt att vi trots 1600-talets häxprocesser och dagens utbredda ateism ändå har denna koppling till häxeri så närvarande! Låt mig därför hylla mina favorithäxor!

Vi börjar med våra internationella stjärnor:

Tarotläsaren Amber Khan
2016 startade hon kanalen “The quietest revolution”. Två år senare har hon 116 000 prenumeranter som i början av varje månad inväntar sin tarotläsning kopplad till sitt, eller kanske sin partners, stjärn- och måntecken och ascendent. Om du vågar låta henne guida dig kommer du nå så många nya insikter. Det vågar jag faktiskt lova.

Voodoo prästinnan Jessyka Winston

Hon beskriver sig som en karibisk voodooprästinna från New Orleans. På hennes instagram kan du lära dig att göra ett bad som renar din kropp och dina energier från beska och ondska. På hennes hemsida finns även instruktioner för hur du ska använda dig av “fixed candels”. Alltså blockljus. Get that magic going!

La bruja, Emilia Ortiz.

Emilia Ortiz instabiografi lyder: ”Bruja/Spiritual Advisor/Writer/Creative Mental Health Advocate & Motivational speaker”

Här är en video som kan vara värd att ha med sig in i påskfirandet.

Paper Magazine gjorde även en mycket intressant intervju med henne i februari. Den kan du läsa här.

Och avslutningsvis. Här kommer mina svenska favoriter:

Diosa podcast

Diosa är en podcast som drivs av Hedvig Ottenhall och Jennifer Pacha Ölund. I podden diskuterar de bland annat healing, chakran, kristaller och andlighet. Allt genom ett feministiskt raster.

Känner du att detta nog är något för dig så skulle jag verkligen rekommendera att du går med i facebookgruppen Astrogäris/icke-binäris. Detta är deras gruppinfo:

”En grupp för spirituella, medvetna, högt vibrerande, som definierar sig som kvinnor eller icke-binära. Här kan vi diskutera, samtala och vägleda varann. Kärlek och ljus –  good vibes only!”

Och sist men absolut inte minst. Anna Zingmark, @anithacocktail_ på insta och Anitha Cocktail Astrology på facebook.

Hon är förutom Bangs nya astrolog även extremt rolig i hur hon beskriver planeternas förflyttningar och inverkan på våra olika måenden. Hon gör även birthcharts-läsningar. Och en sån är första steget för dig som kände att denna kväll, denna kväll ska du ägna åt häxeri. En gratis birthchart kan du göra här!

Jag gillar att vi kan gotta ner oss i detta random tema och kalla det svensk kultur.

Nu – mot Blåkulla!

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.