Stäng
oktober 22, 2017
Sara Martinsson, skribent
Linda Lindorff programleder TV4:s långkörare "Bonde söker fru" Foto: Anders Wiklund/TT

Guide: Vilka dokusåpor kan man titta på som feminist?

Kärleken blomstrar i tv-tablåerna just nu. Men vad kan en egentligen titta på som feminist? Vi har den ultimata guiden!

Minns någon ens när dejtingprogram var skämmigt?

I dag tycks att träffas i tv vara minst lika socialt accepterat som att hitta kärleken på Tinder. Men även om vi är betydligt mer bekväma med att visa den sårbarhet som kommer med att öppet söka någon att älska så betyder inte det att hela världen anpassat sig till ett modernare dejtingliv. Tydligaste beviset på detta är hur kvinnor och män skildras så väldigt olika i de många tv-titlar som slår mynt av vår nyvunna öppenhet. Vissa program är rakt ut omöjliga att titta på utan att må dåligt över att vara människa. Andra får till och med den mest inbitna normkritikern att känna hopp. Vet du inte var du ska börja? Oroa dig inte, här kommer den enda feministiska guiden till den svenska kärleks-tv-hösten du behöver!

Tro hopp och kärlek (SVT)

Mark Levengood lär en nördig manspräst flirta med i, medan seriens relationssökande kvinnor lär män bete sig. Upplägget för SVT:s tittarsuccé är bitvis som gjort för feministiskt raseri.

Men eventuella brister i maktanalys vägs åtminstone till viss del upp av det genuint gränsöverskridande konceptet. Att se dessa Guds väna tjänare prata kärlek och sex i tv tvingar en att brottas med egna fördomar om hur religiösa människor ”ska vara”.

Feministfaktor: ♀ ♀ ♀

The Bachelor (Sjuan)

Dejtingsåpornas dejtingsåpa, som äntligen tycks ha fått ett stabilt hem hos Sjuan. Efter fjolårets castingmiss i fuckboyen Sebbe har produktionen valt en mer konventionell huvudperson i klockmiljonären Niclas Lij.

Redan från början utlovas stort drama mellan kvinnorna som fajtas om bachelorns hjärta. Den svenska versionen av The Bachelor har över huvud taget haft problem med att den lutar så kraftigt in i konflikterna mellan tjejerna. Känslan blir att programmet ställer kvinnor mot varandra, och faller för mycket in i stereotyper. Förhoppningsvis finns i årets säsong plats för fler nyanser och gärna också lite vänskap tjejerna emellan.

Feministfaktor: ♀ ♀

Bonde söker fru (TV4)

Svensk kärleks-tv:s verkliga långkörare, som under ledning av Linda Lindorff har parat ihop mestadels manliga bönder med kvinnliga beundrare i över ett decennium. Har en stark air av naturromantik över sig tack vare inramningen i prunkande sommargrönska.

Något skaver, både i den traditionella Sverigebilden och i hur tjejerna ofta presenteras för bönderna lite som vore de en buffé. Här talar man öppet om att männen ska ”välja” en kvinna, inget sägs om huruvida hon ska vara intresserad tillbaka.

Idealet tycks vara av klassiskt hemmafrusnitt. Redan i första avsnittet talas med stor självklarhet om att tjejerna kommer att lämna sina liv och flytta hem till en eventuell ny kärlek.

Feministfaktor: ♀

Temptation Island (Kanal 5)

Första gången kanal 5 lanserade den här dejtingsåpan 2001 blev den en omedelbar skandaltitel. Mer än femton år senare är antingen ryktet tvättat, eller den allmänna moralen svagare.

Programledaren Sofia Wistam är hämtad från svenskt tv-etablissemang och under hennes ledning låter fyra par sig utmanas av ett gäng sexiga singlar. Konceptet som sådant är möjligen radikalt och har i sin strävan att splittra konventionella kärleksrelationer en viss inbyggd normkritik. Men i utförande spelar Temptation Island väl grovt på genusstereotyper, där kvinnorna förväntas vilja bygga förtroenden medan männen antas bara tänka med kuken.

Feministfaktor: ♀♀

Love at first kiss (TV4 Play)

Nykomling i svensk version, som handlar om precis vad den heter. I inte ens kvartslånga avsnitt kysser främlingar varandra inför kameror, och kanske framför allt mikrofoner (slafset är bitvis av semipornografisk karaktär).

Att skala bort en eventuell uppvaktningsprocess innan paren blir fysiska är ett effektivt sätt att låta människor mötas relativt rena från inlärda genusmönster. Samtidigt visar de korta intervjuerna på hur mycket stereotypa bilder av straight attraktion ligger till grund för våra föreställningar om vad som är en bra kyss.

Både killar och tjejer tycker att de förstnämnda ska vara den mest aggressiva parten.

Feministfaktor: ♀♀♀

Första dejten (SVT)

En formatmässigt väldigt identisk version av den brittiska serien First dates. Den är i sig som bekant helt underbar, varför den svenska tolkningen inte heller gör feministen besviken.

Här möts kvinnor och män i alla åldrar och utföranden, ivrigt påhejade av en möjligen i rutan något överdrivet stereotypt varmblodig italiensk ”hovmästare” (Läs: modebloggare).

Kärlek uppstår garanterat, om inte mellan paren så mellan tittaren och programmet.

Feministfaktor: ♀♀♀♀

Ensam mamma söker (TV3)

En riktig dejting-tv-klassiker och ett svenskt originalformat som efter några säsongers frånvaro är tillbaka med en ny säsong. Att låta representanter för den kanske mest utarbetade och förfördelade gruppen i hela samhället söka kärleken i tv är så klart bara det en välgärning av stora mått.

Ensam mamma söker har dessutom i princip alltid vågat satsa på mångfald och visa personligheter som vanligtvis inte syns i rutan.

Inramningen med somriga svenska rockklassiker som får programmet att låta som en Pripps blå-reklam får en helt enkelt bara stå ut med – resten väger upp!

Feministfaktor: ♀♀♀♀

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.