Stäng
april 17, 2017
Sara Martinsson, skribent
VI är halvvägs in i den tredje säsongen av SVT:s Gift vid första ögonkastet.

Gift vid första ögonkastet: ”Halvvägs in i serien lurar nu skilsmässorna runt hörnet”

Paren har hunnit både gifta sig, åka på bröllopsresa och flytta ihop. Halvvägs in i serien lurar nu skilsmässorna runt hörnet. Politism ställer tre frågor vi alla vill ha svar på om nya Gift vid första ögonkastet.

Lockelsen att ägna hela denna text åt sexologen Helenas inredningsdetaljer i väntrummet är givetvis stor.

Persbrandt (1)

Varför har hon Persbrandt på väggen? Vilken typ av känslor tänker hon sig att detta minst en kvadratmeter stora svartvita porträtt i närbild ska väcka hos hennes klienter? Ska jag känna pirr??

Lyckligtvis har den tredje svenska säsongen av Gift vid första ögonkastet väckt fler frågor värda att ställa så här halvvägs till skilsmässorna. Sådana kommer givetvis att önskas när paren ska ta sitt avgörande beslut. Kanske inte medan kamerorna fortfarande är på. Men även årets tre matchningar ser ut att vara på väg mot oundvikliga punkten där nycklarna återlämnas och ringarna tas av.

Experterna säger att de här paren är de bästa de någonsin satt ihop. Det säger ju inte supermycket. Och man undrar verkligen:

1. När ska Magnus spåra?

Hallå, alla som varit med åtminstone lite vet att en människa som blir superkär direkt är en tickande bomb, AM I RIGHT?! För den som inte själv tvingats igenom den oundvikliga del av evolutionsprocessen som är att i kärlekslivet möta en emotionellt övertänd person rekommenderas nya säsongen av Ex on the beach för närstudie. Där härjar nämligen just nu denna typ för fulla muggar. Hon heter Cornelia och har hittills gråtit över tre män. Hon har varit i huset ungefär en vecka.

Magnus har vi ännu bara sett gråta av lycka. Han grät vid vigseln. Han gråter när han får en komplimang. Han är säker på att Sofia är världens bästa fru och ser henne som i det närmaste ofelbar. Den enda åsikt han hittills uttryckt som inte varit positiv har handlat om hennes kylskåp. Alla vet förstås vartåt detta barkar.

I takt med att Magnus bygger Sofia som den mest underbara kvinnan på jorden krymper han hennes manöverutrymme till minimum. Snart kan hon inte göra någonting utanför den bild han skapat av henne som perfekt utan att det betyder ett enormt svek mot honom, relationen, världsfreden. Den virvlande springflod av kärlekskänslor som han investerat i henne kan vid minsta lilla konflikt förvandlas till ilska, gråt och hat.

Att varningsklockorna inte började ringa redan vid vigseln för Sofia är obegripligt. Antingen är hon fantastisk på att dölja sina känslor (faktiskt sannolikt), eller så stod hon verkligen där intet ont anande och torkade sin övertaggade nye mans glädjetårar. Om det sistnämnda stämmer har hon en otrevlig läxa att lära längre fram.

Som tittare hoppas man bara att hon passar på att njuta av uppmärksamheten och kärleken hon får, så länge den varar.

2. Är Mats en fuckboy?

Tänk att den här säsongens mogna par faktiskt till en början såg ut att kunna fungera! Alla minns ju förra årets misslyckande, där Eva, vars enda dröm var att hitta en man som kunde spela golf, blev ihopparad med golvläggaren Per, som inte ens ägde en sportig väska. Katastrofen var den mest totala i den svenska versionen av seriens historia.

Att para ihop folk som levt lite längre och därmed också skaffat sig vanor och värderingar som de är väldigt trygga i är antagligen svårare än att få två barnlösa 35-ish-åringar att nöja sig med varandra.

Kroppsterapeuten Daniella är också inne på detta vid något tillfälle. Att Mats och Elizabeth är ett ovanligt utmanande par.

Samtidigt så verkade ju allt gå så bra. ”Lång, snygg, nu kör vi!” sa Mats när han fick syn på sin nya fru. Elizabeth i sin tur har visat sig vara en människa full av överraskningar. Man anade förstås henne djup redan i avsnitt tre när man fick se hennes exman:

Elizabeths exman

Här är en öppen, modig kvinna som inte diskriminerar på grund av stil!

Om Eva var den som först drog i bromsen med Per så är Mats i stället den som tvekar inför en relation med Elizabeth. Han stör sig på att hon röker. Han har ju sagt till experterna att han absolut inte kan tänka sig att gifta sig med någon som nyttjar nikotin.

Hans avståndstagande är så kraftigt att i det senaste avsnittet får vi se hur konflikten utvecklas till en reell kris. Experterna gör en akututryckning för att tala paret till rätta.

I de senaste årens kanske mest uppmärksammade text om dejtingkultur förklarar Nancy Jo Sales i Vanity Fair ursprunget för konceptet fuckboy. I en tid där potentiella sexpartners finns i överflöd i innerfickan har killar börjat bete sig allt sämre mot tjejer.

Fokuset på det yttre som dejtingapparna uppmuntrar spär på bristen på vilja att utveckla en djupare kontakt. Passar någon detalj inte din smak? Gå vidare till nästa.

Mats, med sitt strumpföretag och sitt underklädesintresse, uppvisar precis alla tecken på att vara en mogen fuckboy. Han vill att Elizabeth alltid ska vara uppklädd. Han vill att hon ska acceptera hans knäppa regler i hemmet, som om hon vore en gäst han tänkt be sticka nästa dag. Och när hon visar sig ha en vana som inte ingick i hans beställning på en kvinna vill han gå vidare. Att han inte kan hantera att Elizabeth röker är inte hans fel. Det är experternas. De skulle aldrig parat ihop honom med henne! Som tittare tänker man att de kanske aldrig skulle parat ihop honom med någon.

3. Har Louise gått på myten att en jämställd man är en osexig man?

Alla som såg Fittstim – min kamp i SVT härom året minns skådespelerskan Andrea Edwards berättelse om mansgruppen som sett hennes uppsättning av SCUM-manifestet och var tvungna att ta ett akutmöte efteråt. ”Dom vill man ju inte ligga med”, sa Edwards, med en ton som klingade av samma tvivel inför den jämställde mannens sexappeal som Katerina Janouchs text om Söderhipstern.

Nog kan mjukhet och känslighet vara en pose. Men Louise har fått en äkta fin kille. Allt tittaren fått se av Michael är att han kanske är den trevligaste, ärligaste, mest omtänksamma personen som någonsin varit med i det här programmet. Louise kompisar tycker till och med att han är snygg. Men Louise tänder inte på honom. Alls.

Redan från de första avsnitten har man kunnat se hur hon drar sig ifrån Michaels försök till fysisk närhet. Hon är stel och obekväm, precis på det där sättet som alla vet hur det känns, när man dejtar någon som försöker få en att känna nånting, vad som helst, och ens inre ändå bara ekar.

Till Daniella säger Louise att hon är rädd för stormig kärlek eftersom hon såg en sådan relation på nära håll när hon var liten. Hennes föräldrar var tydligen ovanligt känslosamma. Ingenting i hennes beteende tyder dock på att hon därför skulle söka sig till den lunga, trygga typen som Michael representerar. Tvärtom anar man som tittare att hade här kommit ett riktigt svin som tagit ett fast grepp om hennes arm och sagt ”nu drar vi!” så hade hon fallit hårdare än Sandra Dee.

Den här underbara människobjörnen från Västerås är raka motsatsen till vad hon, egentligen, söker.

Om Louise väljer att skilja sig från Michael är förlusten förstås hennes. Han kommer att få så många friarbrev när säsongen är över att hans framtida dejtingliv skulle kunna räcka till en ny såpa. Varsågod SVT för konceptet ”Jämställd man söker”.

Kärleks-tv som ärligt talat nog skulle kunna göra en hel del gott för svenska kvinnors manssyn.

Sök på Politism.se