Stäng
mars 15, 2016
Politism, redaktion
Skål och tack för en sjuk säsong. Foto: SVT

Gift vid första ögonkastet: Det ”gick som det gick”…

Så var Gift vid första ögonkastet framme vid säsongsavslutningen. Dags för ”Conscious uncoupling”.

Egentligen har Aftonbladet redan gjort det enda jobbet som behövs efter gårdagens finalavsnitt. I en mycket uttömmande artikel får deltagarna berätta om sina känslor både under och efter sommarens giftemål. Flera av dem tycker sig ha blivit orättvist behandlade av SVT. Tjejerna framför allt ser sig som för hårt vinklade, och Eva är jättejättejätteledsen över att Per sagt att han sov med kattlådan. Det var ju inte sant! Eva är så knäckt att hon inte känner sig redo att dejta igen än, ens sju månader efter LÖGNSVEKET. Hon tycker också att det är hemskt att hon framställs som ytlig i programmet. Hon är ju yogainstruktör!

– Det blev en chock för mig att de hade levererat något annat. Det är som att du köper något, och så stämmer det inte, säger hon om matchingen med Per, och misslyckas återigen med att få oss att tro något annat än att hon betraktar hela livet som en serie transaktioner. Ledsen Eva, men sympatierna kommer sannolikt fortsätta vila på Pers sida tills hela det här sorgliga projektet är glömt.

Principen om ”conscious uncoupling” som populariserades av Gwyneth Paltrow och Chris Martin när de skulle skilja sig går ut på att göra separationen till något positivt. Paret som delar på sig ska i stället för att sörja betrakta skilsmässan som en start på resten av livet.”Conscious uncoupling” är LA-psykologen Katherine Woodward Thomas affärsidé. Hon talar om att drömmen om ett äktenskap som varar för alltid som en fantasi. Särskilt som att vi lever så länge i dag kommer vi garanterat behöva skilja oss ibland, hävdar hon. Därför bör vi behandla en avslutad relation så som vi behandlar ett äktenskap: med respekt och omtanke, både mot våra egna känslor och mot våra partners.

Nu har ju Gift vid första ögonkastet lite ”gått som det gått”, så att experterna sträcker sig efter tankar som faller väl in i ”conscious uncoupling”-modellen är inte så konstigt. Att betrakta att samtliga de tre paren i finalen väljer att gå skilda vägar som något annat än en naturlig del av processen vore att acceptera de egna tillkortakommandena alldeles för lättvindigt.

– Ett lyckligt slut behöver ju faktiskt inte betyda att paren fortsätter att vara gifta. Ett lyckligt slut kan även innebära en skilsmässa, om det är det rätta beslutet för båda parterna, säger beteendevetaren Maria Helander.

Samtidigt är ironiskt nog en grundbult för ”conscious uncoupling” att erkänna sina egna brister för att på så vis kunna gå vidare utan bitterhet. Medan flera av deltagarna faktiskt talar om hur de utvecklats som människor och lärt sig saker om sig själva genom att gifta sig med en okänd ska väl inte experterna gå helt fria från självkritik? Psykologen Fredric Bohm är egentligen den ende som visar riktigt intresse för något sådant:

– Uppenbarligen har vi missat ett antal väldigt viktiga frågeställningar hos både Eva och Per, säger han, och talar om att han och hans kollegor har en del att jobba med för att den här typen av experiment ska resultera i lyckade matchningar.

Ej källkollad fakta som brukar slängas runt Gift vid första ögonkastet är att ”det har funkat i andra länder”. Antingen kan det förstås vara så att svenskarna är världens ensammaste folk, för att tala med Erik Gandini. Eller så kan det ju faktiskt också vara så att den svenska produktionen är sämre på något sätt? Häpnadsväckande information som framkommer i Aftonbladet-artikeln ovan är att ingen av deltagarna fått betalt för att medverka. Schemat verkar också ha varit oerhört pressat. Kanske är det inte experternas ”fel” eller deltagarnas ”fel” trots allt att äktenskapen slutade i skilsmässa? Kanske handlar allt, som så mycket här i livet, bara om en alltför snål budget?

Att döma av intresset för Gift vid första ögonkastet är programmets andra säsong en tittarsuccé. Jag gissar att vi kommer att få se en trea. Men i så fall måste svt öppna plånboken mer när de ger sig in i nästa omgång. I ett projekt som från början till slut vilar så tungt på idén om den moderna kärleken som en produkt av transaktion kan man faktiskt inte att snåla.

Sara Martinsson

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.