Stäng
mars 4, 2018
Sara Martinsson, skribent
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

”Gift vid första ögonkastet” är älskat – men resultatet en flopp

Äntligen är Sveriges mest älskade kärleks-tv tillbaka. Säsong fyra av ”Gift vid första ögonkastet” är här!

Den stora paradoxen med SVT:s succéprogam är hur omtyckt formatet har blivit, samtidigt som produktionen gång på gång missar sitt uttalade mål. I media görs stort nummer av de hittills nio skilsmässorna som experternas matchningar slutat i. Vinkeln är tacksam. Rent praktiskt är ”Gift vid första ögonkastet” Sverige en flopp. Men vi som tittar bryr oss ju inte. Gift eller skild i slutet spelar mindre roll. Det är allt som händer däremellan som är grejen.

I nya säsongen har samtliga gamla experter utom psykologen Fredric Bohm lämnat projektet. Att vi inte längre får följa Daniella Gordons gränslösa framfart är trist. Men i stort är nog förändringen till det bättre för paren, som slipper leka ”make love to the hand” med prästen Gösta Tingström. I och med hans uttåg är ”Gift vid första ögonkastet” också skiljt från kyrkan, förhoppningsvis för alltid. Bara själva närvaron av en Guds man i konceptet kändes apart i en serie som i övrigt inte handskats det minsta med andliga frågor.

I säsong nummer fyra får vi möta dessa sex hoppfulla deltagare:

Brandmannen John, som blivit anmäld till programmet av sin mamma.
Civilingenjören Madelene, som är öppen och redo, i alla fall enligt sin granne (?).
Projektledaren Martin, som i sin infofilm syns bland annat äta en wrap.
Studenten Sara, som har ett oklart spädbarn i familjen vars närvaro antagligen kommer att förklara eller inte förklara sig längre fram.
Marknadskoordinatorn Magnus, som har en vits om sig själv, tolv kilo – och Peter Jöback.
Och så Sam, som enligt sin chef har väldigt dålig humor och som lever ihop med två marsvin.

Flera av dessa sex syns i första avsnittet tillsammans med familjemedlemmar. Det här är ett välbeprövat grepp i dejtingprogram. Att lyfta fram deltagarnas starka band till föräldrar, syskon, till och med mor- och farföräldrar är ett sätt att signalera att de är seriösa, ”bra” människor. Alternativa livsstilar kan vara välkomna, så länge de inte inkräktar på familjenormen. Så syns också Sam direkt tillsammans med sin mor. Han må vara gay. Men han älskar också lilla mamma.

Första avsnittet kretsar annars mestadels kring just Sam, som får en väldigt fin edit. Han berättar om hur uppväxten i Mjölby varit tuff. Sättet han pratar om mobbingen i skolan får en att känna att det nog faktiskt till och med var värre än vad han vill ge sken av. Som vuxen ser han ut att ha mestadels kvinnliga vänner, och de tycker att han är världens roligaste person. Han är bara 25, men utstrålar på vissa sätt en mognad som väl är typisk för den som redan som barn tvingades inse att livet är skit.

Hans matchning Magnus ser ut att vara en mer lättsam figur, som skrattar bort det mesta allvarliga han säger. Han pratar till exempel om faderskänslor för sin brorson, men kan inte låta bli att få tankarna på egna barn att låta som ett skämt. Så där gör ju alla, både män och kvinnor, som är några år över 30 och som av olika skäl ännu inte bildat familj. Men det är svårt att komma ifrån hur även att lyfta fram Magnus pappadrömmar blir ett sätt för programmet att tvinga in en normbrytare i familjenormen. Innan han gosar med bebisen får vi ju se honom i Pride-paraden. Hans barnlängtan känns som lite socker i botten som ska få gaymedicinen att gå ner.

Experterna tror att Magnus och Sam kommer att falla för varandra. Men känslan vid vigseln är inte direkt kärlek vid första ögonkastet. Det mest hjärtevärmande i den avslutande delen av första programmet är i stället hur Sams mamma känner att hon kan slappna av när hon träffat Magnus släkt. På förhand var hon orolig att de skulle vara ”fina”.
– Jag vägrar ju att vara sådan, lite fin i kanten. Naturligt ska det vara.

Hon säger inte så. Men visst är vad hon menar att hon är rädd att sonen ska gifta in sig i en familj med annan klasstillhörighet. Nu när hon träffat dem känner hon sig lugnare. Ämnet i sig däremot kommer garanterat dyka upp längre fram under säsongen. Kanske redan nästa vecka, när John hoppas få Sara att dansa till… Mumford & Sons?

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.