Stäng
oktober 4, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Snart dags för Sverige att införa varningar på retuscherade affischer? Foto: Eugene Hoshiko

Frankrike inför varningstext på retuscherade modeller

Långa ben, platt mage och perfekt hy. Så ser de flesta modellerna ut, i alla fall på bild. Men sedan i söndags började en ny lag gälla i Frankrike. Den innebär att alla retuscherade reklambilder ska märkas. Precis som cigarettpaketen märks med en varningstext.

Den nya lagen hoppas man ska motverka missvisande ideal, framförallt bland unga. I Frankrike lider 600 000 barn och ungdomar av ätstörningar. Bland 15-24 åringar är det den vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor.

Förhoppningen är att extrem smalhet bland modeller ska minska och att unga inte ska exponeras lika mycket för orealistiska bilder. Det säger Frankrikes hälsominister. Vi har tidigare skrivit om andra lagar i Frankrike där läkarintyg krävs för att få gå på modevisningar som visar att modellen inte lider av ätstörningar.

Bryter man mot lagen är böterna på 360 000 kronor. I Sverige har vi ingen lagstiftning mot de skeva kroppsidealen. Men det har sen länge varit dags att vi tar problemet på allvar även här. Det är många som är drabbade av ätstörningar i Sverige, och mörkertalet är stort. Det hjälps inte med varningstexter på modeller, men det kan göra stor skillnad för att unga inte ska växa upp med hälsofarliga kroppsideal.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.