Stäng
oktober 20, 2017
Sara Martinsson, skribent
Presskonferens med Nilla Fischer och Caroline Seger. VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Danmark ställs in på grund av konflikten mellan de danska damlandslagsspelarna och förbundet. Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll: Sådant som aldrig skulle hända herrarna händer damerna jämt

Grattis Janne Andersson! Det blir kanske ingen VM-biljett, men här finns några lätta politiska poäng att plocka.

I Danmark strejkar damlandslaget.  I Norge har herrarna just gett upp delar av sin ersättning för ett historiskt avtal om lika lön. Tidigare i år förhandlade även USA:s damer fram en ny deal med sitt förbund, efter lång tids konflikt. Att killarna alltid ska få en många gånger större del av den ekonomiska kakan är inte en självklarhet längre. En annan ordning i fotbollen börjar verka möjlig. Men ska den bli verklighet måste fler kliva fram.

I dag skulle Sverige tagit emot Danmark i en VM-kvalmatch i Göteborg. Öresundsderbyt är så klassiskt ett nationsmöte kan bli. Prestigen är enorm. I just det här fallet är dessutom de båda lagen de egentligen enda i sin grupp som kan slåss om förstaplatsen, och därmed också gå direkt till VM 2019. Som svenska kaptenen Caroline Seger sa:

– Vi vill ju möta de bästa. Det är det vi tränar för.

Att föreställa sig att ett VM-kval mellan Sverige och Danmark skulle ställas in med bara två dagars varsel på grund av en konflikt mellan manliga spelare och förbund känns mycket främmande. Men damfotboll är som alla som följt kommentarstrådar hos Fotbollskanalen eller Sportbladet vet ”en annan sport”. Kommer ni ihåg när ingen svensk tv-kanal alls ville sända högsta ligan? Eller när det uppdagades att irländska landslaget inte ens hade råd med egna ställ? Sådant som aldrig skulle kunna hända herrarna händer damerna jämt.

Hade tjejers fotboll varit en professionell verksamhet med samma tunga symbolvärde som killarnas hade aldrig danska förbundet låtit konflikten gå så långt att en VM-kvalmatch ens stod på spel. Men nu, eftersom allt handlar om tjejer, beter sig maktmänniskorna som om landslaget vore Las Vegas:

– Det är helt groteskt att vi står i en situation där spelarna inte vill möta upp till viktiga landskamper, trots att vi har erbjudit bättre villkor och uppmanat till nya förhandlingar efter matcherna. Vi upplever att spelarföreningen och spelarna tar landskamper och fans som gisslan, sa DBU:s högtspelande elitchef Kim Hallberg i samband med att man meddelade att matchen skulle ställas in.

Dansk media har räknat efter, och risken finns att man förlorar över 80 miljoner kronor på att lämna walk over. Sådant händer i damfotboll. Där finns en ansvarslöshet som saknar gränser.

Så när fotbollsförbunden inte klarar att ge lika lön för lika arbete har nu spelarna själva fått kliva in. I Norge har herrarna gått ned i ersättning för att damerna ska få samma villkor. Danskarna har erbjudit sig samma sak, i utbyte mot garanterat lika förutsättningar. Fortsättning lär följa på konflikten. Och faktum är att vi kan stå inför en liknande situation i Sverige, dessutom förr än vi anar.

Svenska damlandslaget förhandlar nämligen också just nu om ett nytt avtal.

SvFF har varit högljudda i sin kritik mot UEFA:s ojämställda bonussystem. Men själva håller de skillnaderna mellan damer och herrar hemliga.  Något 50/50 är det helt säkert dock inte tal om. Varken ekonomiskt eller vad det gäller andra villkor i samband med landslagsengagemang.

Om tre veckor samlar Janne Andersson herrlandslaget för sista gången i år. De är redan svårt nederlagstippade i de två kommande playoff-matcherna mot Italien. Men de har faktiskt chans att plocka en hel del poäng ändå. Tillfället är perfekt för killarna att steppa upp för tjejerna, och visa att de inte är sämre än sina danska och norska kollegor. Kapten Andreas Granqvist kan helt säkert bättre än:

– Det är alltid svårt att jämföra.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.