Stäng
mars 15, 2017
Margret Atladottir, redaktör

Flash: Män och kvinnor behandlas olika i arbetslivet

I slutet av förra veckan blev en tweet skriven av Martin R. Schneider, skribent, ”viral”. Han berättade om gången han och en kvinnlig kollega, Nicole Hallberg, bestämde sig för att utföra ett experiment.

De skulle byta mailsignaturer med varandra under två veckor.

”De bytte signaturer under två veckor och kom fram till en chockerande-för-honom, inte-så-chockerande-för-henne slutsats. Hallbergs arbetsveckor var mycket lättare än normalt, medan Schneiders var urusla.”

Män och kvinnor behandlas alltså olika i arbetslivet, detta har kvinnor (och män) vittnat om… alltid. Beror det alltid på sexism och kvinnohat? Kanske, kanske inte. Att det i detta fall rör sig om ren och skär sexism är i alla fall vad Schneider och Hallberg kommit fram till.

När de berättade för sin chef om experimentet och sina erfarenheter blev de däremot ganska avspisade. Han tyckte att det fanns 1000 andra skäl till varför de blev så olika behandlade under experimentet. Nicole Hallberg skriver om upplevelsen på Medium:

”Men jag kommer alltid undra. Vad hade min chef att vinna på att vägra att tro på att sexism existerar? Även när bevisen finns där, även när hans medarbetare som gör att han tjänar en massa pengar säger det till honom, även när ”killen” på jobbet berättar för honom ??”

Läs Nicoles text om att vara kvinna i arbetslivet här.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.