Stäng
oktober 7, 2015
Politism, redaktion

Fear the walking dead: Varning för zombieekonomin

En grupp människor, illa tilltygade och smutsiga, vandrar genom skogen med macheteknivar och påkar. Händerna är blodiga. De befinner sig mitt i en zombiekatastrof och mänsklighetens själva existens står på spel. Hur kunde det bli så, och vad krävdes för att komma hit?

Skaparna bakom ”The Walking Dead” vill med tv-aktuella ”Fear The Walking Dead” nysta i hur människor agerar under de skälvande dagar innan allt tumlar ner i kaos och mörker.

Enstaka rapporter om människor som plötsligt beter sig aggressivt, allt fler illavarslande tecken på att allt inte står rätt till. Ögonblicket när shoppingrundor och barnkalas ersätts av rödglödgande eldsvådor i Los Angeles omgivande kullar.

Hur spröd är gränsen mellan normalitet och fullständig anarki — egentligen?

Både “The Walking Dead” och “Fear The Walking Dead” har kopplats till vår tids klimatkris. Zombier som en metafor för mänsklighetens rovdrift på naturen. Men ett viktigt perspektiv fattas. För ”Fear The Walking Dead” är egentligen den perfekta fiktiva inramningen på decennier av snabbt växande klyftor och kapitalansamlingar hos en liten klick, ett slags global elit. Serien utforskar den mänskliga psykologin och ställer obehagliga frågor om hur vi kunde låta det ske. Att inte fler reagerade.

Det senaste seklet har byggt upp fantastiska samhällen, skinande tempel över modernitet och teknologins förfining. ”Fear The Walking Dead” rycker undan den materiella slöjan, inför katastrofens faktum blir vi alla nakna. Den döda armén spränger samhällets själva grund och tvingar människor att samarbeta, att hålla ihop för att överleva.

Om ”Straight Outta Compton” visar den kulturella urkraften i ett samhälle där klyftorna växer, drar ”Fear The Walking Dead” allting till sin spets. De massiva upploppen i Los Angeles 1992 — som utlöstes av ett polismord på en ung afroamerikansk man — får sin motsvarighet i människor som plundrar teveapparater, alltmedan levande döda väser i bakgrunden. Tydligare kan inte kritiken av hur vi värderar varor och konsumtion högre än mänskliga relationer vara. Resan mot katastrofen som priset för ett Los Angeles som blivit själva symbolen för extrem segregation och klasskiktning.

”Fear The Walking Dead” handlar nämligen inte levande döda som trasar sönder samhället och hotar mänsklighetens existens. Den handlar om oss, vilka vi är och vad som krävs för att åren vi lever på jorden ska bli så värdiga som möjligt. Den är en politisk varningssignal om att vår tids zombieekonomi — där den rikaste procenten har mer makt än någon gång de senaste seklerna — är ett allvarligt hot mot sättet vi lever på.

Men ”Fear The Walking Dead” rymmer också insikten om att vi har en större chans att klara oss om vi håller ihop, löser gemensamma problem gemensamt. Alldeles oavsett om levande döda fyller gatorna eller inte.

Daniel Mathisen

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.