Stäng
juni 26, 2018
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Marsha's Plate.

Fannas tipsar: Poddar för Pride-månaden

Oavsett ens egen sexuella läggning och genusidentitet anser jag att det är allas ansvar att lära sig mer om hur andra går igenom livet och hur strukturer påverkar oss och våra medmänniskor.

Så byggs förståelse för varandra och insikter om våra samhällen. Men, precis som med de allra flesta frågor som berör identitet och sexualitet är det ju väldigt personliga beröringspunkter det handlar om och därför blir okunskapen så väldigt problematisk.

Därför tycker jag podcasts är så bra. Det är ju en envägskommunikation som bygger på att lyssnaren just lyssnar. Vilket är A och O för priviligierade personer. Diskussionerna hålls på en nivå som inte kan påverkas eftersom vi får ta del av samtalen i efterhand – helt olikt ett kommentarsfält. Folk har själva valt att vara med, att ha just de diskussionerna och konversationerna som hålls och i konstellationer och sammanhang de själva skapat eller valt att medverka i. Självklart kan problem uppstå ändå men jag tror ändå att det bidrar till mer nyanserade analyser än tangentbordskrig – trots att även de behövs.

Så, för att förbättra mina kunskaper gällande hbtqia-frågor utan att själv utsätta någon för mina uttröttande 1.0-frågor har jag under denna Pride-månad scannat mina favorit NYC-poddar på hbtqia-avsnitt och via dem hittat nya. Så, till dig som vill lära dig mer, spegla dig i någon annan, eller helt enkelt bara lyssna på en tung ny podd. Här är vad jag lyssnar på just nu:

Skärmavbild 2018-06-26 kl. 12.52.57

Marsha’s Plate är podden där jag verkligen känner mig som en fluga på väggen. Det är otroligt att få ta del av samtal som aldrig hade kunnat föras om jag som CIS-kvinna var i rummet. Beskrivningen av podden lyder:

”#MarshasPlate is a lively podcast where three friends come together every Thursday to share opinions and perspectives through a black trans folk’s lens. Hosted By Diamond Stylz, Mia Mix, and Zee. All Houston-based digital strategist, black feminist, civil right advocates, and trans people of color.”

Här är en introduktion till personerna som har podden:

WHOREible Decisions är en sexpositiv podd om ”sex and all its kink from two corporate NYC women & interviews of YOUR crazy shit”.

Skärmavbild 2018-06-26 kl. 12.53.09

Förutom att bisexualitet i denna podd är norm diskuterar de även andra läggningar och identiteter. De har ibland med sig gäster och i detta avsnitt intervjuar de Rush LDN (från BKChat, ni vet amerikanska motsvarigheten till svenska TJAFS!) om hans liv och transition. Avsnittet är fullt av rättelser, felsägningar och 1.0-analyser men pedagogiskt och ärligt. Jag tror han tog one for the community genom att göra denna intervju för jag cringed av CIS-skam i vissa stunder men lärde mig också väldigt mycket.

Här är ett BKChat-avsnitt om ni vill veta mer om Rush LDN som flyttat från London till New York to live his best life.

Sista podden jag vill tipsa om är Inner Hoe Uprising.

Skärmavbild 2018-06-26 kl. 12.53.21Jag har tipsat om dem förr meeeeen måste tipsa igen för har snart lyssnat igenom alla avsnitt sedan 2015 och jag har lärt mig så väldigt mycket. Avsnittet här är ett om en kinky asexuell person. Innan jag hade lyssnat trodde jag att det var varandras motsatser men little did I know!

Happy Pride y’all!

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.