Stäng
december 23, 2016
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Erik, Hanna och Hannah ligger bakom Årets julklapp.

Fannas Chat Attack: ”SCB måste fan få väga lite tyngre än morbror Leffes anekdotiska bevisföring”

Årets julklapp hit och Årets julklapp dit. Jag har inte köpt en enda julklapp i år men så såg jag detta feta initiativ med det självklara namnet Årets julklapp. Den ska jag skicka runt till vänner med questionable julmiddagssällskap för att ge dem styrka i tider då de tvingas umgås med Morbror Leffe.

image2 (1)

Ni vet, den där personen som tror sig kunna allt om allt. Speciellt om ämnen han inte ens skrapat på ytan på, utan helt krasst bara gubbgissat till sig svaret på.

Årets julklapp är en handbok för dig som inte är helt mentalt förberedd för vad som väntar. Varken imorrn eller i mellandagarna, eller närsomhelst helt ärligt. Du är inte ensam och här får du bakgrundsfakta till din julklapp som får morbror Leffe att tugga prinskorv istället för att spy galla över EU-migranter.

Årets sista chat-attack blir med Hannah Gustafson, AD och en av skaparna av Årets julklapp!

FNN: Holla när du är redo!

HG: Hollaaaa! Lyssnar på julmusik och dricker folle – SÅ redo med andra ord

FNN: 😀 vad är folle?

HG: haha folköl! Guuu Fanna get down with the landsbygds-lingo.

FNN: Hahah Gmn jag dricker bara bubbel.

HG: Jag vet så mkt mer glam i ditt liv asså.

FNN: 😂💞Äeee sluta. Jag ligger på en trasig ribbsäng pga finns inga stolar i lägenheten. Men visst hade kunnat sitta på ett hipstercafé 😄.

HG: Det hade du verkligen kunnat det är så jag ser dig framför mig nu för att liksom skärpa till mig.

FNN: Keeej Jag sitter på ett sånt café, Surdegstoast.

HG: kale-smoothie (fyfan)

FNN: Hahaahh FY! Eller barkbröd eller ngt lol men du Hannah du har, tillsammans med två till, skapat Årets julklapp! Jag blev så imponerad när jag kollade in det! Berätta – Vad har ni gjort?

HG: Alltså för att svara på hur det rent konkret gjordes är svaret: vi har googlat. Så IN i helvete har vi googlat. Typ.

FNN: Right! Hur kommer det sig att ni googlade?

HG: För att Hanna och Erik (som jag gjorde den ihop med) precis som jag, och du och tusentals andra, suttit på julmiddag/julbord/släktträff/jobbfest/whatever och fått höra samma trötta, orimliga crap om och om igen, typ ”Feminism är extremism!/Jag är inte rasist MEN../De där jävla tiggarna/Amen vi kan ju inte ta emot ALLA flyktingar/Äh, kött är GOTT!” osv osv i all evighet.

Och man har ju en magkänsla, som rätt instinktivt säger en att det där går att argumentera emot. Inte bara ”känslomässigt”, utan med rätt mkt faktaunderstöd as well.

Och det finns kanske inget mer provocerande än (främst) män som liksom sitter och har en MAGKÄNSLA om något, och låter det vara det starkaste argumentet. Som liksom KÄNNER att klimathotet är lite överdrivet. Ba okej, men de här sextusen forskarna har forskat på samma sak men du tycker att din magkänsla väger tyngre? Ah okej.

FNN: Omg mellan nubben o sillen börjar gubbgissa typ lol.

HG: Exakt. Och en gubbgissning är ju allas våta dröm att kunna krossa med lite siffror från typ WHO/UNHCR/SCB eller typ OECD.

FNN: Men verkligen!! Så, ist för att påbörja googlandet på julmiddagen har ni alltså förberett er! (Oss!).

HG: Ja!! Sen kanske morbror Leffe fortfarande tycker att han vet mer om klimatet än Johan Rockström, men då har man iaf försökt. Och vunnit.

FNN: Right!! Skulle man kunna säga att Årets julklapp är en solidaritetshandling till fellow vänsterfolk som förtjänar en trevligare jul?

HG: Haha, ja men typ? Liksom en liten hjälp på traven till den som sitter och knyter näven i fickan och kokar inombords – men kanske inte kommer ihåg EXAKT hur mkt mindre kvinnor tjänar genomsnittligt, eller hur många procent av alla kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp eller inte minns den där studien som BEVISAR att människor med ”icke-svenska” namn systematiskt diskrimineras på bostadsmarknaden osv.

Det är ju skönt att kunna underbygga med siffror. Den som säger ”Amen JAG känner iaf ingen tjej som känner sig diskriminerad!!!” kan ju lätt bli verklighetsförankrad och satt på plats om man ba ”okej, soft för dig, men XX procent utsätts för den och den diskrimineringen dagligen”. Fattar du hur jag menar?

FNN: Förstår verkligen och det är genialiskt.

SCB måste fan få väga lite tyngre än morbror Leffes anekdotiska bevisföring.

FNN: Indeed och liksom, finns ens leffes vänner? Typ ”Alla dessa svarta” som så många vita känner som tycker n-ordet är ”bra”. Finns dom?

HG: Haha nä det känns ju onekligen som en härligt påhittad låtsaskompis som legitimerar alla ens egna fördomar.

FNN: Det är deeen! Men hur kom ni fram till formatet?

HG: Det skulle bli en app men sen så sa alla att en responsiv sajt skulle vara bättre, alltså det ju funkar lika bra som en app i telefonen. Minus att vi inte har nån härlig ikon då, men det är okej.

FNN: Man kan väl spara sidor som ikoner?

HG: Gud jag vet inte, säkert?! Jag är egentligen teknikfientlig så… Men typ 80 procent av alla användare använder den från telefonen har vi sett, så ja, app schmapp – verkar ju gå bra ändå!

FNN: Jaaa grymt! Jag tycker formatet är najs!! På sidan kan man klicka in sig på kategorier som Jämställdhet, Miljö, Ekonomi och Migration. Och inunder dessa rubriker finns frågor och argument/statistik ni valde att fokusera på. Hur gick urvalet på frågorna?

HG: När vi sammanfattade de argument som vi och våra vänner liksom skrev ner, blev det ungefär dessa ”kluster”. Iaf de mest förekommande.

FNN: Gud va intressant!

HG: Men det går ju in väldigt mycket under respektive kategori, de är ju rätt fritt tolkade. Under ”ekonomi” ligger liksom en diskussion om valfrihet och privatiseringar. Så i viss mån kan ju ekonomi kanske översättas till ”klass” lika gärna.

FNN: Precis, och alla kategorier är ju typ omättbara… Kmr ni fylla på sidan med ännu mer?

HG: Det har faktiskt redan kommit in några önskemål på argument som folk vill att vi ska lägga in!

FNN: Aha! Kommer ni lägga in?

HG: Ja, alltså – så länge vi hittar okej fakta att grunda texterna på så absolut. För det finns en del favorit-påståenden som inte finns med i den här versionen, helt enkelt för att vi inte hittat tillräckligt bra källor som säger motsatsen.

FNN: Aaah jag förstår…

HG: Med det inte sagt att morbror Leffe har rätt – men för att det inte ska bli magkänsla mot magkänsla har vi valt att liksom använda så ”välkända” källor som möjligt. För att det verkligen ska kunna få genomslag. Om jag försöker tjafsa emot Leffe med ”amen den här vänsterbloggen i Chile menar faktiskt att” så flyger det ju över huvudet på honom. Även om vänster-bloggen kanske har rätt i sak.

FNN: Hahahhaha Jaaaa… Såklart det ska va SCB annars tror leffe en inte!

HG: Nä men det ÄR ju tyvärr så. Och i detta post-truth-foliehatts-samhälle vi lever i gills väl snart inte ens SCB…

FNN: Äeee men typ inte… vad jobbar du Erik och Hanna med när ni inte är julräddare?

HG: Hanna pluggar media och kommunikation, jag jobbar på en byrå, och Erik jobbar på en annan byrå. Jag som AD, Erik som copy.

FNN: Men detta är, som ni skriver på sidan, helt obundet right?

HG: Ja, noll koppling till våra arbetsplatser! Det var en liten hobby som blev en sajt, kan man väl säga.

FNN: Omg döden att leta statistik! Låter skittråkigt men nu med Årets julklapp i hand såhär fint paketerat måste det väl varit värt det?

HG: Helt klart värt det när man ser hur sjukt många som faktiskt besöker sajten!

FNN: Och ni har jobbat på detta ett tag nu va?

HG: Ja, ett tag. Det var lite av en slump att den blev klar lagom till jul, så det var inte från början tänkt att bli Årets julklapp. Men så hade vi så jävla svårt att komma på namn på den så då blev det helt plötsligt väldigt tacksamt att det började bli december.

FN: Bara bra tror jag! Men du – gul grafikfärg till påsk lol.

HG: Vi HAR faktiskt sagt det, att det kanske behöver bli en påsk/midsommar-edition. Basically alla sammanhang där man snapsar och nån får lite ”feeling”…

FNN: Och lord knows att de får folk! Hur många har kollat in siten än så länge?

HG: Just NU har vi *ska kolla*….

… haft 43 966 unika besökare, sen i måndags kväll!

FNN: OMG.

HG: Vet typ inte så mkt om internet men jag tror att det är rätt bra?

FNN: Det är väldigt bra!

HG: Och folk klickar sig verkligen runt på sajten och är kvar en go stund, så det känns kuuul.

FNN: Hade ni satt upp några mål?

HG: Njae, väldigt modesta mål som typ att åtminstone våra kompisar ska gillar den på Facebook…

FNN: Åååh ❤️ du, avslutningsvis: Om höger/liberal/rassefolk inspireras o gör en likadan sida… Hur tänker ni då? ”Imitation is the sincerest form of flattery” Eller FUUUCK YOUUUU FRAM MED SIFFRORNA.

HG: Jamen typ? Liksom, gör gärna en likadan, be our guest, men lycka till med att hitta SCB-siffrorna på att feminismen HAR gått för långt liksom, eller WWF-siffrorna på att vi måste flyga MER INRIKES, annars går det åt helvete eller PISA-undersökningen som säger att det är fan TOPPEN att arbetarkids klarar skolan sämre än de barn med akademiker-föräldrar.

FNN: Hahahahhaha BOOOM!!!!

HG: Iofs gör väl inte PISA den värderingen: De konstaterar att det går sämre för arbetarungar, punkt. Men då tar vi oss friheten att gå in och säga ”Ja, och är inte det osoft, morbror Leffe?”

FNN: Hahahahhaha Är leffe personan ni arbetat kring eller finns han?

HG: Haha, han är en väldigt starkt utarbetad persona men vi har alla haft livs levande, existerande personer i åtanke när vi har skrivit svaren. För att kunna ha ett facit light: Skulle person X faktiskt kunna köpa det här argumentet/siffran/källan?

FNN: I see, kan helt klart bli svårt! Men du, ni måste be om feedback från julborden!

HG: Jaa! Ska be alla att dela med sig av de bästa härdsmältorna på vår Facebook-sida.

FNN: Så grymma ni är!

HG: Topp 3 Mest förekommande jul-bullshit. ”Gubbgissningar vi minns”

FNN: ser så mycket fram emot att läsa! Hannah! Jag är så imponerad och önskar er all lycka till!

HG: TAAAACK och mys vidare med din lelle kale-drink där nu! Hej så länge!

FNN: Dricker inget utan socker! Lol skoja. Lr? Hahahha skoja KRAM

Årets julklapp hittar du här.

Tack till skaparna, feedback från julbordet och en supportive lajk till sidan ger du här.

Sök på Politism.se