Stäng
mars 22, 2018
Fanna Ndow Norrby, medarbetare

Fannas chat-attack: ”Protestera mot turkiska attacker i Afrin”

På Sergels torg Stockholm hänger flaggor, och flygblad delas ut. Jag ser kollegor skriva hjärtskärande statusar, vänner prata om folkmord och på mina sociala medier sprider sig hashtaggen #SupportAfrin.

Lördagen 24 mars är utropad som Global action day for Afrin. Det kommer då hållas demonstrationer över hela världen till stöd för Afrin och mot den turkiska offensiven i Afrin i Rojava i norra Syrien. En av arrangörerna i Sverige är Bakurkommittéerna. Det är genom deras kanaler jag förstått mer och mer om situationen i Kurdistan. Men det är mycket att hålla reda på.

Så, jag bestämde mig för att chatt-attacka en av initiativtagarna för att förstå frustrationen och ett av perspektiven – Bakurkommittérnas – bättre.

Personen väljer på grund av säkerhetsskäl att vara anonym.

Fanna Ndow Norrby: Hej!

Bakurkommitéerna: Hej Fanna!

Fanna: Du är en av initiativtagarna bakom Bakurkommittéerna, #SupportAfrin och demonstrationerna som hållits runt om i landet och även de som hålls i Stockholm, Göteborg och Lund nu på lördag. Kan du berätta om drivet i din aktivism?

BK: Jag är själv kurd och barn till politiska flyktingar som flydde till Sverige på 80-talet pga den turkiska statens förtryck och förföljelser av kurder. Mitt engagemang för kurders rättigheter har alltid varit något jag burit med mig sedan barnsben, men de senaste åren har det blivit större. Jag har känt ett ansvar för mitt folk som oftast lämnas ensamma i sin kamp. Jag har känt att det är min plikt, att som boende i Sverige stötta den kurdiska kampen genom opinionsbildning, kunskapsspridning och påverkansarbete i den utsträckning jag kan.

Fanna: Den kurdiska situationen har ju varit en ständig kamp, men så ibland så händer det saker som gör att aktivismen behöver en extra push. Vad skedde 2015 när ni skapade Bakurkommittéerna på sociala medier?

BK: Precis som du säger, kampen har förts generation efter generation. Man skulle kunna säga att vi nästan aldrig har fått en lugn stund. Vi startade Bakurkommittéerna strax innan valet 2015 då jag och några andra satt och var fruktansvärt frustrerade över utvecklingen i Turkiet och det förtryck som kurder i Norra Kurdistan (Sydöstra Turkiet) får utstå. Det blev lite som en alternativ medieplattform för att upplysa gemene man om situationen. Då svensk media inte rapporterade om detta

Fanna: Jag förstår… Och nu är det samma mediesituation igen fast i Afrin?

BK: Det som är aktuellt just nu är den turkiska staten och dess allierades attacker mot kantonen Afrin i norra Syrien. Dessa attacker startades den 20 januari i år. Sedan dess har kurder och kurdvänner skrikit sig hesa för att få omvärlden att agera. Det tog nästan två månader för någon att fördöma dessa fruktansvärda attacker. Frankrike fördömer, FN varnar och Margot Wallström är oroad. Det räcker inte!

Det har varit väldigt tyst från medias håll, fram tills några veckor sedan. Attackerna mot Afrin har idag varat i 60 dagar. Det har som mest varit en notis hit och dit.

Fanna: Varför tror ni att svensk media inte rapporterar särskilt väl om vad som sker i Kurdistan?

BK: Finns många aspekter tror jag. En är att frågan inte är så uppmärksammad eller utspridd bland gemene man. Men på senaste har man börjat uppmärksamma situationen. Men en otroligt stor anledning är avtalet EU har med Erdogan den turkiska presidenten vad gäller att stoppa flyktingar från att ta sig till Europa. Och detta kan vi se tydligt i hur vissa statliga mediekanaler väljer att rapportera å Erdogans vägnar.

Fanna: Men det känns helt ologiskt att svensk mediarapportering skulle styras av det? Hur tycker ni att det märks?

BK: Gud nej! Det syns klart och tydligt!

Fanna: Berätta!

BK: Det finns exempel från de senaste rapporteringarna om Afrin och attackerna där.

T.ex:

I början på februari publicerade en statlig svensk mediekanal en artikel om hur de turkiska attackerna mot Afrin gör det säkert för syriska flyktingar att flytta hem igen. Man beskriver attackerna som nödvändiga och heroiska. Verkligheten är en annan, den turkiska staten attackerar civila med napalmbomber och städer är i ruiner.

Samma mediekanal väljer att rapportera om den turkiska statens intensifierade attacker mot Afrin i termer som: ”Turkiska styrkor och deras allierade har ‘återtagit’ staden från kurdiska YPG-milisen”. Afrin har inte tillhört Turkiet sedan Ottomanska riket. Vad är det den turkiska staten har återtagit egentligen. Väldigt skev rapportering och inte rättvis. Man nämner inget om de flera hundratusentals människor som behövt fly, de som dödats eller den förstörelse den turkiska staten och dess allierade har orsakat i Afrin.

Detta för mig är en ganska tydlig bild av att rapporteringen inte är rättvis.

Fanna: Och det är mot denna bakgrund som ni rapporterar och alltså fyller i med de perspektiv som förbises?

BK: Bland annat! Nu anser jag ju att detta är ren och skär turkisk propaganda. Tidigare har det skrivits väldigt lite och inte alls något om den förtryck kurder får utså. Sen finns det såklart vissa mediekanaler som återspeglar på ett bra sätt. Vi rapporterar verkligheten och det som faktiskt pågår. Det som inte visas i varken turkisk media eller svensk. Vi har både personer på plats och personer som rapporterar och uppdaterar oss.

Sen är det inte värsta gräv-projektet som behövs för att få den här informationen. Den är där, det är bara att ingen väljer att lyfta.

Fanna: Right. Det är ofta så… Jag tänker på när slaveriet i Libyen uppmärksammades nu i höstas. Det där har varit känt i flera år…

BK: EXAKT!

Fanna: Men nu med Afrin så blir det ju så in one’s face. Och då när det är så tydligt (som med CNN videon från Libyen) blir det svårt att blunda för. Även för de som vill.

BK: EXAKT. Varför visar vi inte vår solidaritet innan…

Fanna: Men, förutom att utbilda oss själva och hålla sig uppdaterade via era kanaler – vad mer kan en göra?

BK: Anslut till insamlingen för både YPJ och YPG för att på så sätt både bidra med möjlighet till försvar, mat, vatten och medicin för lokalbefolkningen. Vi är övertygade om att en insamling till YPJ är en humanitär insats i frihetens tecken.

OCH: KOM på demonstrationen på lördag! Vi behöver allas stöd och solidaritet!

Fanna: Och vad skulle du vilja hälsa svensk media?

BK: Fuck you!

Fanna: Perfekt!

BK: Skoja.

Fanna: Jag hör dig tho…

BK: Vet du vi är i ett sånt läge där vi ba ”yes” någon har skrivit något… Så, jag skulle vilja hälsa: Rapportera på ett rättvist och källkritiskt sätt! Och rapportera för i helvete! Var inte en del av det förtrycket och tystnaden! Kom på demonstrationen!

Fanna: Och till den som läser detta just nu?

BK: Afrin har inte har fallit. Det är viktigare än någonsin att vi stöttar folket i Afrin och försvarsenheterna.

Fanna: Tack så mycket för att du tog dig tiden att chatta med mig. Jag vet att det är extremt uttömmande att arbeta med dessa frågor och jag vill verkligen skicka styrka och kärlek er väg

BK: Tack snälla! Det uppskattas enormt ska du veta! Och tack för att du lyfter den här frågan! Tung är du!

Fanna: Det var det minsta!

Demonstrationerna på lördag 24/3:

Stockholm, Norra Bantorget kl 13.00

Göteborg, Götaplatsen kl 13.00

Lund, Clemenstorget kl 14.00

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.