Stäng
december 5, 2017
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Amal Aziz.

Fannas Chat-Attack: ”Det jemeniterna behöver i dag är att världen faktiskt ser dem”

För ungefär en månad sedan träffade jag Amal Aziz som arbetar som inslagsproducent och journalist. Hon berättade om att hon ville åka till Jemen och göra en dokumentär om kriget som det i övrigt är så tyst om. I fredags såg jag att hon la upp en film på sociala medier. Hade hon redan lyckats ta sig dit, tänkte jag? En resa som skulle vara både logistiskt svår och farlig.

Men, filmen var ingen dokumentär. I stället var det en uppmaning om att skänka pengar till UNICEF.

Jag ville veta mer och i söndags intervjuade jag henne för en klassisk “Fannas chat-attack”.

Men så i går, måndag, kom breaking news. Högsta domstolen i USA tillåter Donald Trumps inreseförbud. Befolkningen i krigsdrabbade Jemen kommer inte kunna söka sig till “the land of the free”. They are banned. Jag gick in på CNN för att läsa mer. Där möts jag av ännu en rubrik: “Yemen ex-leader killed, crushing peace hopes”

Mindre än 24 timmar efter vår intervju dödas alltså Jemens förre president som trots att han styrt landet med järnhand ändå hade kunnat vara en nyckelfigur i en fredsprocess.

Jag hör av mig till Amal. Hon berättar att hon har ont i hjärtat för sina släktingar och alla de oskyldiga människor som bara vill leva i fred. Hennes redan viktiga insamling har blivit ännu mer aktuell. Och kanske kommer nu världsmedias fokus hamna på landet som en gång kallades “Det lyckliga Arabien”.


AA: Hej Fanna! Jag är tillgänglig nu

FN: Hej! Toppen! Hur mår du Amal?

AA: Jo, jag mår bra. Lite mycket nu som snurrar i huvudet, men annars ok. Hur är läget med dig?

FN: Åh jag förstår, nej men typ exakt samma? Det är så mycket som händer just nu, man blir ju fylld av kämparglöd av all aktivism men samtidigt så extremt nedstämd av världen.

AA: Men va fint att du tar dig tiden att prata med mig denna söndagseftermiddag!

FN: Självklart! Jo, men att situationen i Jemen är katastrofal vet en del. Men att det är Mellanösterns fattigaste land och att historiens värsta kolerautbrott är där just nu visste åtminstone inte jag innan jag såg din film… Berätta lite bakgrund till att du nu gjort en insamling till UNICEF.

AA: Ja, men det är ju så att jag har rötter i Jemen och Etiopien. Och har varit väldigt nedstämd pga den senaste utvecklingen i landet. Alltså sedan 2015 så har Jemen varit i krig och väldigt många oskyldiga människor lider av det. Sen är det är ju så att Jemen har hamnat lite i skymundan rent medialt pga Syrien och Irak. Och så har västerländska medier inte vågat skicka ut reportrar till landet därför vet vi så lite om det.

FN: Och så nekas journalister inträde till landet?

AA: Journalister nekas inträde pga att Saudiarbien som har ett proxykrig i landet inte tillåter reportrars tillträde i landet. För att deras humanitarian war crimes inte ska dokumenteras. Och just nu kontrollerar Saudiarabien Jemens luftrum och gränser.

FN: Så landet är isolerat skulle man kunna säga så?

AA: Ja, landet är isolerat, och det är en sakta död och ett fängelse för jemeniterna. Dom som är skadade kan inte lämna landet för vård och kan heller inte få vård i landet pga att sjukhus, skolor, och andra institutioner bombas dagligen. Och FN har försökt att lyfta blockaden eller lätta på den men USA och Storbritannien har satt veto i FN:s säkerhetsråd. Och de säljer ju även vapen till Saudi… Vilket Frankrike och Sverige också gör.

FN: Vapenhandeln alltså… Och samtidigt är det mer eller mindre tyst i världsmedierna. Men det är inte lika tyst i de sociala medierna om jag har förstått det rätt. Du och din familj har daglig kontakt med era släktingar där. Vad berättar dom?

AA: Precis! Jag pratar dagligen med mina kusiner, och hör när drönare och bomber fälls över dom och får vara med IRL via IMO och WhatsApp när dom söker skyddsrum. Även gräsrotsrörelsen och medborgarjournalistiken är stark i Jemen, men samtidigt så är du en måltavla om du är journalist i landet.

FN: Det är svårt att ta in och förstå att detta är verkligheten. Vilka konton/bloggar kan man följa för att förstå situationen bättre och hålla sig uppdaterad?

AA: Den som jag kan rekommendera är journalisten Afrah Nassers blogg och twitterkonto. Sen finns även Yemen Peace Project.

FN: Du har skapat en insamling för att samla in pengar, men vad kan man göra mer?

AA: Vi är ju lite passiva här i väst kan jag tycka. Om man inte blir serverad fakta och info så söker man inte upp den själv men man kan sätta påtryckningar på ens egen regering och ifrågasätta samarbetena med Saudi.

FN: Klassisk aktivism helt enkelt.

AA: Ja, och det jemeniterna behöver idag är att världen faktist ser dom. Att vi inte har glömt att detta krig sker dagligen. Bara igår dog 40 människor i Sanaa, alltså Jemens huvudstad, pga stridigheter. Ju längre kriget dras ut och människor inte kan jobba och försörja sig så ökar risken för fattigdom som slutligen leder till matbrist.

FN: Och landet är redan i svältkatastrof… Amal, när vi sågs för kanske en månad sedan planerade du en eventuell resa till Jemen för att utföra journalistiskt arbete. Vill du berätta mer om det?

AA: Ja precis, jag hade hört av mig till olika medier i landet. Och erbjudit dom att jag ska åka ner och rapportera från fält men ingen av de etablerade medierna vågade ge mig några uppdrag pga läget i landet. Och sen kom Saudis embargo så det går inte ens att ta sig in i landet.

FN: Hur går tankarna nu och hur vågar du?

AA: Jag är lite i standby just nu… Det är min frustration som gör att jag måste resa och förmedla människors historier.

FN: Varför isolerar Saudi Jemen?

AA: Jo det är så att Saudi har ett intresse att inte låta houthi-rebellerna, som är backade av Iran, få mer inflytande i landet. Men, Houthisekten består 40% av landets befolkning vilket betyder att Saudi inte kan precisera sina måltavlor eller områden just till rebellerna och att civila människor även blir drabbade. Men landet var redan i gungning sedan arabiska våren 2011 när man avsatte den förra presidenten Ali Abdullah Saleh efter 32 år i makten.

FN: Jag skäms över att jag vet så lite om detta.

AA: Det vi ser är ett resultat av ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien för kontroll i Mellanöstern. Med andra ord: kriget sker inte i deras länder men i Syrien, Libanon, Irak och nu Jemen. Men vi får inte glömma att Jemen är baserat på ett starkt klansystem så klanerna har alltid sinsemellan haft dispyter med varandra.

FN: Så konflikt har det varit länge i och med styret i 32 år också, men nu är läget katastrofalt. Har jag förstått rätt?

AA: Precis, konflikt har det varit länge, men då fanns det en diktator som höll alla samman under skräckvälde i 32 år.

FN: Det som alltid paradoxala med diktaturer…

AA: Precis, efter att han blev avsatt blev det ett vakuum av makt.

FN: Hur ser framtiden ut tror du?

AA: I lördags bröts en allians där den avsatte presidenten Saleh och houthirebellerna sa upp sitt samarbete och Saleh sökte stöd hos Saudi. Detta är ju en katastrofal situation när allianser kan brytas upp så snabbt men för Saudi så är det utmärkt. Vad jag tror så kommer den avsatte presidenten Saleh få tillsätta en av sina söner i den nya regeringen och kanske då kan man se lite mer stabilitet i landet.

FN: Jag förstår. Så, med bakgrund i att resan sattes on hold och den låga mediebevakningen startade du alltså en insamling till UNICEF.

AA: Precis, att inte kunna göra något driver mig till vansinne så därför vill jag göra det jag kan. Vad människorna vill ha just nu är ju ingen ideologi att luta sig tillbaka på snarare rent vatten, mat och säkerhet.

FN: Ett produktivt vansinne för att vara cynisk. Hur har det gått för insamlingen? Har du något mål?

AA: Den startade för två dagar sen och nu är vi uppe i 15 500 kr. Jag har inget mål utan vill bara samla ihop så mycket som möjligt. Och under december månad så dubblas alla gåvor som man skänker eftersom Akelius stiftelse dubblar bidragen till UNICEF i december. Så jag vill köra december ut.

FN: Kommer pengarna vara öronmärkta till Jemen?

AA: Pengarna öronmärks inte. Och det gör dom inte med någon av dom stora organisationerna typ WFP, Rädda barnen eller Unicef. Allt går till en katastrofpott. Vilket är för att pengarna inte ska vara låsta till ett land om en annan katastrof skulle dyka upp under tiden. Jag rekade väldigt länge på organisationer som öronmärker donationer men hittade ingen. Men UNICEF har försäkrat att en stor del går till Jemen för läget är så kritiskt där.

FN: Jag förstår, riktigt snårigt alltså.

AA: Ja, man försöker göra det lilla man kan och känner sig lite motarbetad av allt. Antingen är mediehusen för rädda att skicka ut reportrar eller så är det NGO’s som inte öronmärker. Men UNICEF är den NGO i landet som faktiskt kan komma ut till dom utsatta områdena i Jemen som Hodeidah. Sen så har UNICEF ett respektabelt namn som gemene man känner igen och vågar donera till.

FN: Hur ser det ut med andra organisationer på plats?

AA: Just nu i veckan fick FN komma in med lite mat och medicin men det är ju långt i från att det ska täcka behoven i landet. Blockaden vet man inte hur länge den kan pågå. Människor som har släkt i diasporan USA, Europa, Australien mm kan få in lite bidrag av sina släktingar men tänk på alla andra som inte har det. Så det var därför jag kände att jag måste göra denna insamling för att både belysa om problemet i landet och för att hjälpa mer än bara mina släktingar.

FN: Diasporan är stor i USA, men den blir ju också kraftigt motarbetad just nu av Trump-administrationen. Känns det hopplöst eller ser du något ljus?

AA: Precis. Trump har sagt vid flera tillfällen att Saudi har hans fulla stöd. Så inget ljus i sikte. Men situationen måste få uppmärksammas på samma sätt vi hör om Syrien, Libanon m.m.

FN: Har EU sagt något om detta? Vilken stormakt skulle kunna stödja eller är det just det som är grejen, intressena i omvärlden är för stora?

AA: EU har inget säg i detta. Holland har ifrågasatt Storbritannien och Frankrikes vapenhandel men tystades ner ganska snabbt. Det är ju stora vapenexporter för dessa länder i Europa och USA så för dom spelar inga jemenitiska småliv så stor roll…

FN: Vapenhandelns effekter dragna till sin spets. Men vad enskilda individer kan göra just nu är alltså att skänka pengar, sätta press på regeringen och hålla sig uppdaterade om situationen.

AA: Precis. Vi vi har ju vår egen statsminister som går och skakar hand med Saudi senast i våras.

AA: Vad hände med vår feministiska regering som ifrågasatte Saudi? Stefan Löfven bad om ursäkt för Margot Wallströms uttalande. Money talks! Grekerna döpte Jemen till Arabia Felix vilket betyder Lyckliga Arabien men Jemen är långt ifrån lyckligt eller välmående just nu. Och behöver få all kärlek vi kan ge. Det handlar inte om etnicitet eller religion men bara människa till människa. Det kunde ha varit jag där idag eller DU.  Tack FANNA för att du vill lyfta upp detta underbevakade ämne.

FN: Amal, tack själv! Detta initiativ är guld och att du mitt i allt mörker kämpar så hårt är otroligt inspirerande!

Här är Amals insamling, Ett hjärta för Jemen.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.