Stäng
januari 10, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Fanna Ndow Norrby.

Fanna Ndow Norrby: ”Sveriges kommunikationsproffs – nu är det er tur att bidra”

Vi vet att Facebook-flöden är bubblor. Ändå fick jag mig en rätt fet reality check i lördags där jag stod och drack en go IPA på en bar i Brooklyn. Min vän, med en lika go IPA i sin hand, scrollade igenom sin Facebook när han plötsligt såg en status jag postat några timmar tidigare.

– Har du postat ett kedjebrev Fanna?

– Japp! svarade jag fett exalterad men ändå lite förvånad över att reaktionen inte var: ”Omg grattis fan va kul att bollen hamnat hos dig!”. Kedjebrevet har nämligen vandrat mellan olika vänner och bekanta på min Facebook i typ 10 dagar.

Hur kan man inte ha sett det?

Men sen gjorde jag den rätt uppenbara kopplingen. Skrytvarning men: Jag har ju Sveriges tyngsta aktivister i mina sociala medieflöden! Och är det något detta kedjebrev i statusform är så är det kreativ digital aktivism:

fannafb

Den som antar utmaningen har alltså 24 timmar på sig att håva in likes och kommentarer. När tiden är slut omvandlas dessa till kronor som skänks till valfri välgörenhetsorganisation. Gärna som på olika sätt arbetar på plats i Syrien eller andra krigsdrabbade områden. När timmarna är över och organisationen vald postas en kvittens på ens överföring och så skickas utmaningen vidare.

Under de 24 timmarna min status var aktiv måste jag erkänna att jag var rätt nervös. Hur mycket kan det bli? Vad är ”för” mycket för min plånbok? Hur många hundralappar ”har jag råd” att skänka till kriget som aldrig tycks ta slut? Jag bestämde mig för att inte sätta en gräns på vad som är ”för mycket” utan vänta och se, i ”bästa/värsta” fall skulle jag få dela upp min gåva i ”delgåvor”.

Mina Fb-vänner lyckades få ihop 1062 kr i likes och kommentarer som jag skänker till Kvinna till Kvinna.

fannafb2

Men, tillbaka till reality checken och sociala mediebubblor. Jag beundrar alla aktivister jag ser skicka pengar och sprida vidare denna grymma utmaning. Men, nu är det dags att andra än vi, som redan sliter sönder oss, nås av initiativet som så långt jag lyckats spåra hamnat hos svenska aktivister via Norge från Danmark.

Så, i samarbete med Nordens tyngsta aktivister passar jag nu över utmaningen till fem som i sin tur kommer kunna sprida den vidare i nya kretsar.

Sveriges kommunikationsproffs – jag hoppas att ni är redo!

De nominerade är:

Berghs School of Communication

Hyper Island

Prime

Forsman & Bodenfors

Resumé

Sök på Politism.se

KOMMENTARER

Visa fler