Stäng
april 20, 2017
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Daniel Kaluuya i "Get out".

Fanna Ndow Norrby: Alla är inte redo för ”Get Out” – kanske inte du heller

Har du någonsin funderat på varför personen du träffar bara dejtar folk som ser ut som just du?

Har du någonsin fått komplimanger som skulle kunna copy pasteas och ges till någon annan som ”just du”?

Har du någonsin blivit lättad av att vara den första som just du på din partners tracklist?

Svarar du ja på dessa frågor är du möjligtvis en självupptagen paranoid jävel eller, kanske en svart person som upplevt exotifiering i förhållanden med en icke-svart partner. Tillhör du, som jag, den senare kategorin – alltså den som upplevt exotifiering – har jag äran att berätta för dig att våra upplevelser, om än något tillspetsade, nu går att se på bioduken.

Get Out är komikern och tv-skaparen Jordan Peeles debut, en social satire-skräckthriller (läs: du-sitter-på-nålar-och-skrattar-nervöst-av-ångest-i-103-minuter) som sedan succépremiären i USA i februari i år nu även går upp på biograferna i Sverige.

Storyn bygger på att den unga fotografen Chris (Daniel Kaluuya) och hans vita flickvän Rose (Allison Williams) för första gången ska åka och träffa flickvännens familj som bor långt utanför stan på ett familjegods. Chris frågar, såklart, om Rose har berättat för sina föräldrar att han är svart. Svaret är nej. Chris är hennes första svarta pojkvän och Rose ser ingen anledning att berätta att hon är tillsammans med en ”black man”. Men, hon försäkrar honom om att han inte behöver oroa sig: ”They’re not racist, they would have voted for Obama a third time if possible!”. Ni förstår, det är ett perfekt ”Guess Who’s Coming For Dinner”-upplägg med en stor skopa vit ignorans.

”Ouf!” – Tänker du, som upplevt exotifiering och rasism sedan barnsben – ”Äntligen en film att spegla sig i!”

Och, ja – grattis till oss! Problemet är bara att… vi bor i Sverige. Vilket innebär att du där på biografen – redo för en skräckis med racial anxiety som utgångspunkt, precis som alltid, kommer att vara omringad av vita personer. ”Jaha, och varför skulle det vara problematiskt då?”, kanske du medvetna, välmenande vita läsare tänker. Jo, för att halva upplevelsen med Get Out är igenkänningsfaktorn och således även publikreaktionerna. Vilket gör det hela lite lätt spänt i och med att skräckscenario efter skräckscenario utspelas framför en och man är den enda som drar efter andan i en annars nervöst knäpptyst salong.

I Get Out ligger nämligen skräckelementen i det subtila. I det där som i Sverige så oskyldigt kallas vardagsrasism, men som bättre beskrivs som mikroaggressioner. Det som man förväntas stå ut med, för det ju inte är hat. Snarare små insinuerande kommentarer, kanske till och med ”komplimanger”. Det som kan sippra fram hos även den som betraktar sig som antirasist. Så, för att verkligen förstå skräckuppbyggnaden i Get Out måste du acceptera premissen att vita till viss grad, hur liberala de än må vara, ändå är påverkade av rasistiska föreställningar om svarta människor. Och det min vän, är inte alla beredda att göra. För konstigt nog är det värre att peka ut rasistiska tankemönster än att faktiskt ge uttryck för rasistiska tankar.

Frågan är då hur du, som kallas överkänslig när du påtalar för dig solklar rasism, ska kunna se en film där hela idén vilar på en analysförmåga som du kanske inte ens delar med din partner? Eller din bästa vän?

Jo, förbered dig på att människorna omkring dig kommer att skratta på fel ställen och vara tysta när du skriker. Jag säger till dig redan nu, håll för din mun redan tidigt i filmen så du inte skriker ”GET THE FUCK OUT BRUH!” långt innan resten av salen hunnit fattat vad det rör sig om. Och, kom ihåg, du tittar på en racialized horror movie. Det kommer alltså bara bli värre. Och värre.

Men det är ändå Jordan Peele, en komiker, som gjort filmen. Så, när thrillermomenten övergår till skräck kommer du skratta så pass sadistiskt att huvuden kommer vändas. För du är nu så personligt engagerad att det verkligen, verkligen kan bli obekvämt i en helvit biosalong. I’m just saying. Och som cherry on top kommer du vilja diskutera en fråga jag vet att du redan funderat på. Den där tanken som är så anti-intellektuell men ibland bara just makes perfect sense. Som man aktar sig för att yttra för att den är så fruktansvärt sjuk.

Men helt ärligt, har du någonsin slagits av tanken att anti-blackness kanske grundar sig på ren och skär avundsjuka? Svarar du ja på den frågan, fundera då noga på vem du väljer att gå och se Get Out med.

Alla är inte redo för the realness. Kanske inte du heller.

Get Out hade premiär den 19 april.

Sök på Politism.se