Stäng
mars 12, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Textilarbetare på jobbet i Kambodja. Foto: Heng Sinith/AP/TT

”Fabrikerna bryr sig inte ett dugg om lagstiftningen”

Sexuella trakasserier, påtvingad övertid, hot om sparken för de som försöker engagera sig fackligt. Så kan vardagen se ut för de kvinnor (90 procent av textilarbetarna i Kambodja är kvinnor) som bland annat syr kläder åt storföretag som H&M. Det är Human Rights Watch som har intervjuat arbetare i 73 fabriker i Kambodja och i dag släpper en rapport. 

Och trots att Kambodja har ”bra” lagstiftning som är tänkt att skydda arbetare från missförhållanden avslöjar rapporten att många fabriker helt enkelt struntar i att följa den. Till exempel används barn som arbetskraft.

På H&M säger man att ska ”vidta åtgärder”, och enligt Human Rights Watch är det svenska företaget ”ett av få” som visat intresse för rapportens innehåll. Några andra aktuella företag som som HRW kontaktat är bland annat Gap, Adidas, Armani, Joe Fresh och Marks and Spencer.

Lösningen på problemet med missförhållandena är egentligen rätt enkel. Klädjättarna har all möjlighet och alla medel att sätta press på fabrikerna. Men historien har lärt oss att ingenting kommer att hända utan gammal hederlig name and shame. Tyvärr.

Så, H&M, ni har varit i den här situationen förr. Nu är ni där igen. Arbetsrättsbrott, barnarbete, sexuella trakasserier  – är det något för er? Skulle ni acceptera denna vardag på era arbetsplatser i Sverige? Vidta åtgärder. Gör något. Vi glömmer inte.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.