Stäng
augusti 6, 2018
Sara Martinsson, skribent
Demi Lovato vid en konsert för "March of our lives" 2018. Foto: AP Photo/Alex Brandon

En överdos kräver ingen syndabock

Att Demi Lovato själv berättar om sitt missbruk är positivt. Men fingerpekandet mot människor i hennes närhet måste få ett slut.

Sedan hon i slutet av juli fördes till sjukhus för en överdos har spekulationerna kring Demi Lovatos hälsa florerat fritt. Den 25-åriga sångerskan och skådespelerskan har länge haft kända missbruksproblem. Bland annat släppte hon så sent som i somras singeln ”Sober”, med en text som handlar om ett återfall.

När hon nu för första gången själv på Instagram talar öppet om den senaste tidens händelser ansluter hon sig till den växande trenden av att unga, offentliga personer talar öppet om psykisk ohälsa. Aviciis tragiska bortgång tidigare i år tycks åtminstone fått den positiva konsekvensen att den fört upp nöjesindustrins baksidor på agendan.

En desto mörkare parallell mellan efterspelet kring svenskens död och Lovatos överdos är hur båda omgärdats av rykten, som samtliga haft gemensamt att de syftat till att svartmåla artisternas närmaste.

I Aviciis fall diskuterades huruvida hans manager och kompisar drev på honom för hårt, trots att han varnade om att han mådde dåligt. Vad det gäller Lovato är en av hennes bästa kompisar, dansaren Dani Vitale, den som fått ta emot mest kritik.

Vitale ska ha haft dåligt inflytande på Lovato, och bland annat varit den som var föremål för den födelsedagsfest vid vilken överdosen ska ha ägt rum.
– The people she has been hanging around lately aren’t her real friends – they don’t have her best interests at heart. She’s pushed her true friends away, säger en källa till People, i en större artikel som publicerades strax efter att händelsen ägt rum.

Den här sortens till synes nästan automatiska utdelande av ansvar har så klart sin naturliga förklaring i att vi människor alltid när något fruktansvärt händer vill veta varför och vems felet är. Att utse en syndabock kan vara skönt, särskilt för den som är rädd för att själv på något sätt bära en del av skulden.

Men hur stark impulsen än må vara så är att peka finger mot anhöriga eller vänner till kända personer som mår dåligt ansvarslöst. Aviciis vänner blev utan att kunna försvara sig måltavla för en halv världs fördömanden. Dani Vitale har fått ta emot så pass mycket hat att hon i förra veckan kände sig tvungen att själv gå ut på Instagram och be om att få bli lämnad i fred.

När kollektivet gör enskilda till syndabockar skymmer skuldbeläggandet verkligt viktiga perspektiv som istället borde vara vad vi diskuterar. Som till exempel vilken kultur vi byggt kring unga, kreativa personer i rampljuset. Och hur samhället idealiserar deras framgångar, samtidigt som man blundar för vad de gör med människan bakom.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.