Stäng
maj 7, 2017
Sara Martinsson, skribent
Foto: Jens L' Estrade/TT

En ny träningsnorm växer fram – vad händer när fitnessbantande blir mainstream?

Håller en träning och kosthållning som tidigare tillhörde subkulturer på att bli mainstream? Förra veckans debatt om en uppseendeväckande bantningsartikel ställer frågan på sin spets.

26-åriga Stina Dahlgren hade nog inte tänkt sig att bli universums centrum när hon lånade sig till ett komma-i-form-reportage i Aftonbladet. Men hennes tio dagar korta diet- och träningssatsning har fått flera svenska träningskändisar att gå i taket. Samtidigt sänder den träningsindustri de själva är del av dubbla signaler. Allt vi hör från den just nu är ju att extrem är lika med effektiv.

Precis som Stina Dahlgrens PT Thomas Skoglund rekommenderar henne att köra roddintervaller och ta i så mjölksyran sprutar har en ny träningsnorm vuxit fram där den etablerade sanningen är man måste, med Skoglunds ord, gå ”all in”. Den här nya dogmen har uppstått till stor del för att vi vet mer i dag än vad vi gjorde förr. Som till exempel att träning behöver vara jobbig för att ge resultat. De på gymkedjorna oerhört populära HIIT-passen är ett konkret resultat av detta.

Under flera års tid nu har vi sett studier, bland annat den här svenska, som visat att högintensiva intervaller kan göra den som vågar ta i snabbare, starkare och mer uthållig. Crossfiten har också bidragit till att träning i vårt allmänna medvetande gått från att vara något utdraget och lagom ansträngande, till något kort och vidrigt. Populära koncept som förr betraktades som extrema, som boot camps, army training och obstacle course race, faller alla, på lite olika sätt, in i samma, högintensiva narrativ.

Dessa trendiga träningsformer har utvecklats med inspiration från elitidrotten. Den har i sin tur åtminstone sedan den professionaliserades varit en subkultur där förutsättningarna för utövarna skiljer sig radikalt från hur ”vanliga” människor lever. Samma utveckling tycks nu vara på gång inom viktminskning. I media ser vi allt oftare kändisar berätta om sina extrema komma-i-form-processer, med tydlig inspiration från fitnessproffsens värld.

Byggare har vägt sina måltider och räknat protein i gram i alla tider. Nu börjar detta bli en del av vardagen för fler och fler motionärer. Stina Dahlgrens kostschema var precist, med mängden kvarg specificerad på siffran, kyckling stekt i ”lite rapsolja” och minimalt med kolhydrater

I kommentarsfälten där hennes viktnedgång diskuteras dyker frågeställningar upp om huruvida hon inte bara utfört en klassisk ”vätsketömning”. Sådana används inför tävlingar i sporter med viktklasser, men framför allt inom kroppskulturen. För alla som vill ha en pedagogisk genomgång av hur en fitnessatlet tricksar med kosten som del av sin uppladdning inför posering rekommenderas avsnittet av Svett & etikett där Kalle Wahlström testar bodybuilding.

Ja, det här dietandet är extremt. Men som del av en sport, i ett kontrollerat sammanhang, fyller det en funktion.

Träning skiljer sig inte särskilt mycket från andra kulturyttringar. Även här kapitaliserar mainstream på intet ont anande subgenrer. Resultatet blir givetvis lika brutaliserat som när H&M säljer t-shirts med punktryck. Ändå är detta vad som möter den breda massan. Synliga muskler är så pass mycket dominerande ideal nu att tiden där man bara kunde svälta sig lite för att bli genomsnittsvacker känns oerhört avlägsen.

Vi ser det i hur dopinganvändandet hos motionärer ökar för varje år, inte minst bland unga män och kvinnor. Vi ser det i ett ständigt växande utbud av kosttillskott och andra produkter som ska på ett eller annat sätt hjälpa oss nå toppformen. Vi ser det i bantningsartiklar där magrutor hyllas som vore de ett vm-guld.

Varken elitidrottande eller fitnessbantande är hälsosamt i längden. Alla som sysslat med något av detta seriöst är fullt medvetna om det, och agerar därefter. De har dessutom ofta hjälp, av utbildade tränare och kostrådgivare. De verkliga problemen uppstår först när dessa alternativa livsstilar hamnar i händerna på mainstream, och börjar saluföras som norm.

Så uppstår, som alla som kan sin kulturhistoria vet, riktigt dåliga idéer.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.