Stäng
oktober 21, 2015
Rebecka Hedström, medarbetare
Foto: Instagram

En flashback till ett debattklimat då Fittstim och Slitz var två starka varumärken

När Metro Debatt och publicitetsmästaren/bloggdrottningen Alexandra ”Kissie” Nilsson teamar upp bjuds vi på en flashback till den feministiska debatten i Sverige runt millennieskiftet, under den tid då Fittstim och Slitz var två starka varumärken. I texten driver Kissie tesen att du för att klassas som en ”äkta” feminist inte får ha långt blont hår, använda smink eller ha silikonbröst. En tes som känns minst sagt märklig att driva när den blonda Zara Larsson är popfeminismens ansikte i Sverige och Amber Rose ordnar Slutwalk.

Bakgrunden finns i kommentarsfältet under den instagrambild som Kissie publicerade för några veckor sedan – en selfie i sport-bh med ena armhålan blottad för världen att se med små små korta stubb av hår, hashtag #hårigfeminist #feminista vilket skapade kaos och lockade såväl anti-feminister, hatare av kroppshår på kvinnor och unga feminister. Drygt 1700 kommentarer var bilden uppe i igår, och en närmare titt på dem visar att det finns en hel del människor som äcklas av lite stubb, en hel del som hatar feminister och en hel del hyllningar.

#hårigfeminist #feminsta

Ett foto publicerat av Alexandra Nilsson (@kissies)

De kommentarer som hävdar att det inte går att vara feminist och ha silikonbröst eller ha smink och långt hår är dock få. De verkar dessutom bemötas, precis som de flesta negativa kommentarer, så jag drar hellre slutsatsen att det finns en massa unga feminister och tjejer därute som gärna försvarar både sin egen och andra tjejers rätt till sig själva och sina kroppar.

Jag är naturligtvis ledsen om Kissie har mottagits dåligt i feministiska kretsar och debatter, men ställer mig frågande till vilken den ”feministiska klubben” hon talar om egentligen är? Och på tal om just feministiska klubbar; Föga förvånande postades Kissies debattartikel i den ökända Facebookgruppen ”Varför apor aldrig bär rosa klänningg”  av en Metromedarbetare, tillsammans med några diskussionsstimulerande frågor.

Helvetet är en klickdriven debattsida.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.