Stäng
april 13, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Barnmorskan Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud Ruth Nordström. Grimmark förlorade fallet i arbetsdomstolen om att hon nekats anställning som barnmorska för att hon vägrat utföra aborter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ellinor Grimmark går vidare till Europadomstolen

I går kunde vi glädjas åt den dom som kom från Arbetsdomstolen: Ellinor Grimmark, barnmorskan som vägrar utföra aborter, sätta in kopparspiraler eller dela ut dagen efter-piller, förlorade. Hon ansågs alltså inte vara diskriminerad när hon blev nekad jobb som barnmorska.

Domen var och är en seger för alla som verkar för fri abort.

Som väntat kommer Ellinor Grimmark nu att gå vidare i sin process mot Region Jönköping och försöker därför få sin sak prövad i Europadomstolen.

Förhoppningsvis ser man även där att kvinnors rätt till vård trumfar vårdpersonals eventuella ”tro” och vårdvägran. Marielle Nakunzi, förbundsjurist RFSU och Johanna Westeson, Europachef Center for Reproductive Rights skriver:

”Europadomstolen har klargjort vad detta betyder i praktiken i ett fall mot Frankrike från 2001. Där konstaterade domstolen att det var fullt tillåtet att bötesbelägga apotekspersonal som med åberopande av sin religiösa tro vägrade att sälja preventivmedel.”

Ellinor Grimmarks är uppbackad ekonomiskt och juridiskt av en av världens mäktigaste kristna organisationer, Alliance Defending Freedom, med en årlig budget på 350 miljoner dollar:

”ADF skickar inlagor till de svenska domstolarna, och på ADF Internationals hemsida finns en länk så att personer kan donera pengar till fallet. Där skriver också ADF att genom att driva Ellinor Grimmarks fall hela vägen till Europadomstolen, hoppas organisationen kunna tvinga Sverige och andra länder att ge vårdpersonal rätt till samvetsfrihet, alltså rätt att vägra att utföra aborter.”

Som vi skrivit tidigare: Det här är en politisk strategi från dem som vill inskränka aborträtten. Det är målmedvetet och mycket strategiskt. Man vill till varje pris stigmatisera abort och riva ner de rättigheter som kvinnor kämpat så länge för.

Sök på Politism.se