Stäng
februari 6, 2017
Sara Martinsson, skribent
Turen har kommit till hantverkarna att finna kärleken i tv. Foto: TV3

Efter prästerna och bönderna – Nu ska hantverkarna möta kärleken

I TV3:s nya dejtingsåpa söker hantverkare kärleken. Att döma av första avsnittet kommer det gå… sådär.

För oss som länge hoppats att borgarna eller möjligen adeln skulle stå på tur att söka fru i tv kommer Händig man sökes som en besvikelse. Efter prästerna och bönderna är det nu hantverkarna som framför kamerorna ska möta kärleken. Programformatet är en, kan tyckas föga fantasifull, sammansmältning av två starka marknadsintressen:

– Just dejting och renovering är var för sig två populära tv-genrer och det unika är att vi nu kombinerar dessa, sa MTG:s presschef Susanne Nylén till Aftonbladet om detta tv-dejtingens surf’n’turf.

Användandet av Per Gessles (bisarra??) ”Händig man” som signaturmelodi, där texten klargör att händighet handlar om både materiella ting och erotisk förmåga, understryker vilken nivå av tillfredställelse Händig man sökes ska kunna skänka. Inredning är härligt, kärlek också. Så vore inte drömmen att kunna få hänge sig åt båda dessa nöjen på en och samma gång?

I premiäravsnittet får vi se Filippa, Nahrin och Johanna välkomna en grupp män till sina respektive bostäder. Alla tre tjejerna lever i varsin egen kåk. Filippa, egenföretagaren i Älta, har till och med en egen villa. Att samtliga de kvinnliga deltagarna har tagit sig en ansenlig bit i bostadskarriären och alltså har egen försörjning förstår tittaren omgående. Utgångspunkten för kärleksjakten är på så vis modern. Här är tre självständiga tjejer som vill hitta varsin man pga vem älskar inte killar!

Men i stället för att förvalta den upplagda bollen sparkar Händig man sökes jämställdheten tillbaka till 1950-talet. Kvinnorna som ser ut att klara sig så bra själva visar sig nämligen ha stora brister vad det kommer till att sköta om allt traditionellt karlgöra i ett hem. Närbilder på gapande lister, skåpsdörrar fastsatta med gaffa-tejp och lösa bordsskivor skvallrar om kaoset. När rörmokarna, snickarna, plattläggarna, murarna kliver in genom dörren är det med sneda leenden. Så tokiga tjejer är!

Den sexige hantverkaren är förstås en klassisk mansstereotyp, inte bara känd från pornografins värld utan även en bekant romantisk fantasi. När dejtingsajten Mötesplatsen 2015 bad sina användare ranka de hetaste yrkena placerade tjejerna snickare på förstaplats. Så tanken är god, men Händig man söker missar ett annat, minst lika välkänt faktum: Kvinnor i sig är inte en homogen grupp.

Att många säger att de drömmer om en hantverkare betyder inte att alla gör det. Vad en tjej vill ha beror, bland annat, på hennes egen status.

Man brukar säga att män gifter ner sig, kvinnor gifter upp sig. Statistik om hur vi bildat par i Sverige de senaste hundra åren stödjer påståendet. En mans position på arbetsmarknaden, lön och status tycks vara närapå avgörande för vem han blir ihop med, om någon. En man med hög utbildning och hög lön är mer sannolik att gifta sig än en arbetslös kille utan examen, som lätt kan förbli ungkarl. Motsvarande samband syns däremot inte alls för kvinnor.

Intressant nog har hög utbildning och framgång i karriären historiskt snarare varit ett hinder för kvinnor att bilda familj. Ju mer lyckad en tjej är på arbetsmarknaden, desto mindre attraktiv tycks hon bli för manliga potentiella partners. Killar ska ju enligt traditionen välja neråt. Självklart kommer den här dynamiken avslöja sig när hantverkarna kliver in genom dörren hos de tre självständiga kvinnorna i Händig man sökes. De mest sannolika utfallen av kärleksjakten är något av följande:

· Rörmokaren Greger lustar efter energiknippet Johanna full on, medan Johanna, så självförsörjande hon är, ser den traditionellt låga statusen hos jobbet han har som en nackdel. Hon tänder alltså inte på honom.

· Nahrin tar kommandot över renoveringsprocessen, van som hon är vid att ställa krav. Snickaren Stophe, som är genomsympatisk och seriös, ser en uppdragsgivare, vilken som. Så han tänder inte på henne.

Händig man sökes är ännu en dejtingsåpa som är tondöv inför fenomenet klass, och hur viktig den sociala statusen är för vem vi väljer att vara med. Att den dessutom flörtar med genuint sunkiga värderingar, som konsumtionshetsen, samtidens sug efter en ”stark man” och det eviga förpassandet av frigjorda kvinnor tillbaka till hemmet gör den bara ännu dummare. Attraktiv dejting-tv är kanske inte normbrytande, sällan ett feministiskt föredöme. Men den presenterar alltid en lockande berättelse, en värld tittaren kan drömma sig bort till. Händig man sökes får en snarare att vilja fly.

PS. Allt är inte kolsvart på kärleksfronten. I USA är äntligen nu de mest utbildade kvinnorna också de mest sannolika att gifta sig. Kanske är en mer jämställd dejtingvärld trots allt möjlig.

Peppen på ”kvinnlig forskarstudent söker” börjar nu!

Sök på Politism.se

KOMMENTARER

Visa fler