Stäng
maj 17, 2018
Nioosha Shams, skribent
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

”Efter fyra år av politisk depression kände jag att jag måste göra något”

Snart är det valdags, och som de uttjatade orden lyder: nu om någonsin är det viktigt att använder vår makt och våra röster för att stoppa framfarten av de rasistiska krafterna som genomsyrar samhället.

Jag har pratat med Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson, en 20-årig aktivist som tillsammans med This is Sweden har anordnat kampanjen och evenemanget ”This is my vote”, ett initiativ för att höja valdeltagandet bland förstagångsväljare.

Jag frågade Jon hur hen fick idén om att skapa This is my vote-kampanjen och hur arbetet bakom har sett ut.
– Det var typ en kraft och känsla efter fyra år av politisk depression att JAG MÅSTE GÖRA NÅT. Det var ett jäkla tjat i mina sociala medier om valår och jag började tänka på hur en lever i sin lilla bubbla, att det inte är alla 20-åringar som bara har politik i sina flöden. Eller så har en det men fattar inte, orkar inte läsa, förstår inte språket, eller har andra hinder som gör att en inte kan sätta sig in.

– Det har varit noll budget eller resurser. Det har bara varit samarbete och solidaritet. Folk spelar in korta filmer där de berättar om sina egna tankar kring valet, sen har en person textat alla videos för att göra dem mer tillgängliga. En annan har gjort grafisk design till affischer och foldrar, flera har hjälpt till att översätta text till arabiska, somaliska, persiska. Jag la ut egna pengar för att trycka affischer och foldrar, sen har många swishat för att hjälpa till.

Trots att Jon själv har varit skeptisk till partipolitik, så förstår hen att det är det vi har som maktmedel för förändring.
– Särskilt när det sitter rasister i riksdagen och nazister patrullerar på våra gator, så vill jag att folk ska förstå att: du som har rösträtt – använd den! Dels unga personer som på grund av ålder inte fått rösta tidigare, men också förstagångsväljare som kanske är 40 eller 65 men inte har varit folkbokförda i Sverige tillräckligt länge för att få rösta tidigare.

Så, var och när ska man dyka upp om man är en förstagångsväljare som vill veta mer om att rösta?
– Grev Turegatan 7, den 6 juni. This is Sweden arrangerar event om det svenska valet 2018 på Sveriges nationaldag. Kan det bli svenskare?

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.