Stäng
mars 20, 2017
Sara Martinsson, skribent

Den mest kontroversiella kärlekssåpan i svensk TV är tillbaka

Vad har experterna i Gift vid första ögonkastet lärt av sina tidigare misslyckanden?

Tonläget var i somras minst sagt högt från några av dem som varit med i SVT:s dejtingsatsning:

”Efter två säsonger av totalt misslyckade matchningar, lögner och förtal från produktionen och flera sjukskrivningar hos oss deltagare kräver vi nu att SVT lägger ner programmet.”

Så skrev flera medverkande i ett öppet brev. Då visste vi som följt kärlekssökandet att samtliga de sex par som bildats av tv-experterna skiljt sig. Att detta undermåliga resultat för ett program vars själva syfte är att få folk att bli kära skulle motivera en nedläggning verkar dock inte ha föresvävat SVT.

I dag börjar säsong tre. Så här ser de förhoppningsfulla deltagarna ut i år:

SVT-GIFTVIDFORSTAOGONKASTET-2017-E00-d625_607x405

Från vänster har vi Mats, som säger att han vill ha mycket närhet. Elizabeth som är samtalscoach. Magnus som tänker överraska sin nya kvinna genom att vara världens bästa man (än så länge oklart hur). Michael som haft en otrygg barndom. Louise som vill bli förälder. Och sist Sofia, som rankar sig själv som en 9:a, både i charm och karisma.

I dokusåpans barndom var kanske det här de nu ger sig in på, att söka kärleken i tv, en svindlande tanke. Men dejting i vanliga livet har ju sedan länge blivit en synnerligen offentlig aktivitet. Nu när Tinder till och med går att kolla på via tv:n kan man faktiskt precis lika gärna vara med i ett riktigt program. Realityserierna ser dessutom ut att i takt med liberaliseringen av synen på var och hur en kan träffa kärleken få allt bättre hitrate.

I USA:s flaggskepp på området, The Bachelor/-ette, håller paren numera ofta ihop även efter säsongen.

I norska, amerikanska och australiska versionerna av Gift vid första ögonkastet har också äkta kärlek vuxit fram. Dessa tre länder är på många sätt lika Sverige. Och de som gift sig i de andra nationernas program har varit lika de svenska kärlekssökarna.

Med ett fåtal undantag har de flesta varit nånstans mellan 25-40 år gamla, av varierande medelklassbakgrund, etablerade på arbetsmarknaden, boende i egna hem. Det enda som egentligen skiljer deras upplevelse av experimentet är vilka som parat ihop dem.

Och då kommer vi återigen fram till den springande punkten i svenska Gift vid första ögonkastet: experterna. Är det deras fel att konceptet funkat så urdåligt i Sverige?

Psykologen Fredric, samtalsterapeuten Daniella och prästen Gösta har inför säsong tre utövat självkritik. Slutsatsen de dragit av tidigare epic fails är att de fokuserat alldeles för lite på attraktion. Nu är optimismen högre än någonsin. De utlovar par som kommer att klicka till 100 procent och den bästa matematiska matchningen i programmets historia. Allt på grund av att pryltokiga beteendevetaren Maria har ersatts av sexologen Helena. Hon kommer att få kontakten deltagarna emellan att koka!
– Hur ser du på sex? frågar doktor ligg redan efter fyra minuter in i premiärprogrammet.

Rakt på bara! Elizabeth svarar att närhet är viktigt, viktigare än ”själva akten”. Mjukisen Michael säger att det bästa som finns är att skeda framför tv:n. Allt är väldigt inom ramen. En önskar att någon vågat ta ut svängarna lite mer.
– Hur ser du på sex?
– Jo men jag insåg ju tidigt att min sexualitet är väldigt starkt kopplad till friluftsaktiviteter. Så fort jag tänker på långfärdsskridskor blir jag upphetsad. Drömmen är ju att hitta en man som också får svårt att hålla sig när han ser ett tält.

Att Gift vid första ögonkastet har fått in en person vars främsta uppgift är att elda på den fysiska närheten mellan deltagarna lovar helt klart rekordmånga obekväma situationer. Ingen som följde programmet i fjol har väl kunnat glömma prästen Göstas tafatta försök att bygga upp sensuell stämning deltagarna emellan.

Vis av erfarenheten vågar en kanske ännu inte hoppas på lyckade matchningar, trots experternas glädjekalkyler. Men en kan garanterat se fram emot ytterligare en säsong fylld av pinsamma ögonblick.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.