Stäng
augusti 2, 2018
Sara Martinsson, skribent
Furries vi den årliga Eurofurence Convention i Magdeburg 2013. Foto: AP Photo/Jens Meyer

Danskt burkaförbud kriminaliserar furries

Från och med 1 augusti gäller den nya danska lagen om maskeringsförbud. I Köpenhamn demonstrerar människor under dagen mot vad som kallas ”burkaförbudet”.

Lagen har fått intensiv kritik för att vara rasistisk och ha muslimer som måltavla. Men den riskerar även att bli ett hårt slag mot den danska furrykulturen. Furries är ett samlingsnamn för människor som klär sig i heltäckande djurdräkter. I dessa brukar de sedan gå runt på stan, krama folk – och sprida glädje.

Men nu är det alltså sannolikt slut på furryandet i Danmark. Den nya lagstiftningen innebär att vem som helst som täcker sitt ansikte på offentlig plats riskerar böter. Bärare av burka, niqab, masker, mössor och lösskägg kan samtliga bli straffade med 1000 kronor per tillfälle, rapporterar SVT.

Den enda strimma av hopp som de lurviga glädjespridarna nu kan skönja är att polisen ska anse att deras maskering är gjord av ”rimligt skäl”, som till exempel kyla eller att man är på väg till en maskerad. I så fall kan nämligen ett undantag från lagen göras.

Här kan du se den danska furryn Michael berätta om sin älskade hobby att klä ut sig till varg, en aktivitet som alltså nu är illegal i hans hemland.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.