Stäng
oktober 12, 2015
Rebecka Hedström, medarbetare

BOYS – Veronica och Rebecka chattar om SVT:s nya serie

I dag publicerades de första två avsnitten av SVT:s nya ung-vuxen-serie Boys, som ända sedan trailern kom har varit något av en snackis.

Har serieskaparna misstolkat hipstern? Och behöver killar verkligen en serie (till)?

Politisms Veronica Eneskjöld och Rebecka Hedström sammanstrålade i alla fall för en chatt om de tre första avsnitten.

Rebecka Hedström:
Jag tycker att den första scenen (som ju även syns i trailern) är sjukt styltig och konstlad! Jag har ett väldigt stort frågetecken runt handledarens fråga innan Adam Pålssons karaktär säger att han ska “bli sig själv” – ”Ska du bli Mick Jagger eller?”. Vilken man runt 40 har en sådan daterad referens så nära till hands 2015? Varför säger han inte Avicii istället? Men vad tycker du nu efter att ha först ha sett trailern och sedan de första tre avsnitten, motsvarade serien dina förväntningar?

Boys-Cervenka gif 1

Veronica Eneskjöld
Efter att ha sett trailern antog jag att den skulle vara rätt så snubbig. Trailern fokuserade på dem i badkaret och könsrakande. Det var mer funderande, drömmande i själva serien.

Vad kände du?

Rebecka Hedström
Mmm jag håller med, jag tyckte inte alls att den var den enorma skämskudde som jag väntade mig, faktiskt. En hel del scener där de pratar om sex, kärlek och feminism känns otroligt sökta och som effekter av stolpiga manuspunkter de vägrat frångå för att ”det måste va med!”, men där emellan fanns en del härligt uteliv och typ skönt balkonghäng med snack som kändes mer som resultatet av lyckade improvisationer.
Och ganska naturtroget en väldigt liten del av befolkningen i en liten del av Stockholm dvs eventkidsen.

Veronica Eneskjöld
Ja, serien är som bäst när de inte försöker föra fram någon egentlig handling utan har mjuka konversationer som känns relativt realistiska.
Boys-kram gif 2

Veronica Eneskjöld
Uppskattar sättet att filma. Det känns rätt organiskt. Så det funkar bäst när dialogen också är organisk. Speciellt i början, när Victor har sitt utbrott och flyttar in, känns dialogen sådär styltig och onaturlig.

Rebecka Hedström
Japp

Veronica Eneskjöld
Är kanske för att jag inte bor i Stockholm som jag inte kan relatera till livsstilen de lever. Men har funderat på hur Victor och Leo försörjer sig.

Rebecka Hedström
Det undrar man ofta när det kommer till den här sortens unga i Stockholm.
Men en av dom är ju personlig assistent och den andra pluggar.
Det var faktiskt verklighetstroget när den ena (att jag inte vet vem som är vem…) säger till coola trädgården-tjejen lite skamset att han är assistent när han inte gör musik.

Veronica Eneskjöld
För att kunna jämföra lite så såg jag om första avsnittet av Girls. Skillnaden där är att Hannahs ”nya” liv kretsar kring pengar, hur hon ska få pengar, hur hon ska jobba. Det känns realistiskt att när hon slutar försörjas av sina föräldrar är det vad hon fokuserar på.

Veronica Eneskjöld
Vi ser dem bara aldrig jobba. Och Victor hoppar ju av skolan.

Rebecka Hedström
Nej, det är ju en del av deras hemliga liv, typ.

Veronica Eneskjöld
Fick slå upp deras namn för kom verkligen inte ihåg…
När han säger det till henne får vi ju en del av verkligheten, plötsligt. Men att det inte tar större plats känns som en brist.

Rebecka Hedström
På ett sätt ja, samtidigt känns det väldigt symptomatiskt för hur den här sortens människor i Stockholm lever. Där allt viktigt handlar om event i butiker och på klubbar, och att bli ett namn i vissa kretsar. Där sopas daglivet under mattan väldigt mycket.

Veronica Eneskjöld
På sätt och vis är det intressant då, om vi bara följer dem i deras nya drömliv och inte i verkligheten.

Rebecka Hedström
Ja men det är ju också viktigt att tänka på, för jag gissar att majoriteten av de som kommer se det här INTE bor i Stockholm? Tänkte på det, vad känner någon som bor i Tranemo för BOYS.

Veronica Eneskjöld
Ah, det är intressant. Jag har som sagt ingen erfarenhet av den här sortens liv, så för mig skapar det en viss distans. Jag tror folk som bor utanför Stockholm kanske kan idolisera det här casual vardagslivet en del, men finna det svårt att relatera till.

Rebecka Hedström
Det handlar en del om kärlek och sex utanför deras musikkarriär, hur uppfattade du tjejerna i serien?

Veronica Eneskjöld
Alice-karaktären förstår jag inte riktigt. Hon ska vara hans flyende kärleksintresse? I SVT:s sammanfattning beskrivs hon som ”självupptagen” (?!) men i serien framstår hon bara som upptagen.

Rebecka Hedström
Ja. Upptagen och har ett aktivt intressant liv med resor till Berlin och egen designverksamhet.

Veronica Eneskjöld
Ja, Alice verkar vara en riktig person. Därför var beskrivningen av henne förvirrande.

Rebecka Hedström
Jag tycker att tjejerna i serien, oavsett om det är klubbtjejen Ellie, designer Alice eller den äldre kvinnan som Leo möter på en bar alla känns väldigt naturliga, med egna liv och riktiga personligheter. Blir intressant i mötet med de här nerviga killarna, vad vill de säga?
Killarna liksom bugar inför dem på ett sätt.

Veronica Eneskjöld
Det är faktiskt ett intressant sätt att lyfta fram och undersöka mansrollen, som Boys också påstår sig vilja göra. Killarna påstår sig vara feminister och därför måste de också hantera kvinnor som riktiga människor, med riktiga begär och liv.

Rebecka Hedström
Och på tal om det: hur många unga killar idag tror du kämpar med att vara goda feminister, och som Leo, slåss mot att egentligen vilja vara sexuellt dominant?

Veronica Eneskjöld
Det finns säkert en del, och det är hanteringen av såna teman serien har sina styrkor, samt gör att flera än några stycken faktiskt kan relatera till det. Leos trevande efter att hitta sin sexuella makt och agens samtidigt som han är feminist är det nog många som kämpar med.
Boys-dominant gif 3Boys-sex-är-sex gif 4Rebecka Hedström
Det som är väldigt kul, tycker jag, när Leo vädrar sina funderingar kring det där med patriarkat och feminism och sexuell dominans är att tjejerna han pratar med är så klara med de tankarna redan, och liksom rycker på axlarna och ba ”det funkar inte så”

Veronica Eneskjöld
Ja, det är rätt uppfriskande på något sätt. Man får ju på något sätt anta att de redan kämpat med det här, men kunnat förena sin feminism med, eller separera den från, sin sexualitet.

Rebecka Hedström
Ja precis, så tolkar jag det. Som att tjejerna redan kört de tankarna varvet runt flera gånger, och gått vidare.

Veronica Eneskjöld
Vilket återigen gör dem till hela människor och inte utlopp för de manliga karaktärernas tankar och begär.

Rebecka Hedström
Nej, kvinnoporträtten är bra.

Veronica Eneskjöld
Karaktärerna och dialogen är rätt skönt, mjukt, som sagt har de fått till en organisk känsla.
Men handlingen känns rätt bristfällig. De har försökt föra handlingen framåt men det känns som att de bara stolpat upp den kring dialogen. Den blir en ursäkt för de bra bitarna.

Rebecka Hedström
Vill du ha mer konkret handling?

Veronica Eneskjöld
Jag vet inte om jag vill ha mer konkret handling. Det känns både som att saker händer för snabbt och för långsamt. För snabbt som i att de plötsligt får de kontakter de behöver, bygger nätverk, alla älskar deras musik. För långsamt som i att jag inte vet vad det tillför historien.

Rebecka Hedström
Mycket killar som är nakna tillsammans på TV nu, Boys, varje avsnitt av Paradise Hotel…

Veronica Eneskjöld
En sak som är intressant med Paradise Hotel är allt hånglande. Killar hånglar med killar t.ex.

Rebecka Hedström
Ja, varje kväll. Och grupprunkar och skiter ihop.

Veronica Eneskjöld
Men i Boys badar de tillsammans, i en scen som jag hade tolkat homoerotiskt men de gjorde verkligen sitt bästa för att visa hur manliga de är genom att de mätte sina snoppar.

Rebecka Hedström
Världens styltigaste dialog där i badet också, tyckte jag. ”Jag kom ju i puberteten sent”
Boys-badkaret gif 5Veronica Eneskjöld
Det finns en bad-scen i första avsnittet av Girls också. Jag undrar om den känns styltig för att det är en av de scenerna de verkligen ville ha med, oavsett hur den blev.
I den scenen badar Hannah och Marnie sitter bredvid. De mäter inte bröst-storlek.

Rebecka Hedström
Nej, för vem gör så, haha.
“Tillsammans blir vi SUPERTITS”

Veronica Eneskjöld
Men det kanske är en grej folk med snoppar gör.

Rebecka Hedström
Ja alltså jag har ju ingen snopp, men jag trodde nog ändå att det var något dom med snopp gjorde i högstadiet och sedan glömde?

Veronica Eneskjöld
Det trodde jag också.

Rebecka Hedström
Vi har kanske lärt oss något nytt!
Nåväl, allt som allt om du ska sammanfatta ditt intryck, vad säger du då? och vilket betyg får Boys?

Veronica Eneskjöld
Jag skulle säga att jag, med viss motvillighet, tycker om den. Tycker om hur naturlig den känns, ibland. Men det är nog inget jag skulle sträck-kolla på. Ger den 3/5 Balkongcigg.
Tror dock många relativt unga män kan tycka om att kolla på den här serien, så skulle rekommendera den till dem. Vad säger du?

Rebecka Hedström
Jag känner lite samma! Eller så är det bara en effekt av hur otroligt lågt ställda mina förväntningar var efter trailern, men den är verkligen inte SÅÅÅ dålig (att man spyr). Jag tycker att Boys är som allra bäst när dialogen känns naturlig och improviserad, det svajar och blir pinigt och plakatigt när de ska PRATA om feminism och sex ofta. Men vafan, vi får ju se vad det utvecklar sig till! Det är mysigt med alla scener ur ett ungt up and coming eventstockholmar-liv. Jag kan tänka mig att det är just den målgruppen som kommer titta med behållning, många utanför den stockholmsklicken kan nog känna ”vad fan är det här?”, det känns i mångt och mycket väldigt internt.
Och huruvida de fångar något i 20-åriga killars själar i Sverige 2015 kan jag inte svara på, för jag har tyvärr ingen kontakt med den gruppen.

Veronica Eneskjöld
Håller med om att trailern sänkte mina förväntningar. Det, i kombination med beskrivningen av Alice, tycker jag är en intressant observation. Eftersom det troligen är någon på SVT som tänkt att detta ska rikta sig till unga män och därför klippt ihop de snubbigaste delarna, samt beskrivit henne ur ett manligt perspektiv.

Veronica Eneskjöld
Tror det är därför det finns det en diskrepans mellan serien och hur den framställts. Redan där ser vi modern vs. gammal mansroll, som möts.
Vet heller inte hur den tilltalar män, vilket gör att jag gärna skulle läsa recensioner av män också.

Rebecka Hedström
Jag med, gärna unga män.

Veronica Eneskjöld
Hur många balkongcigg ger du Boys?

Rebecka Hedström
Jag ger Boys 3 goda balkongcigg som legat ute över natten!

Veronica Eneskjöld
Tror den kan bli en fyra, om den växer lite.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.