Stäng
april 8, 2018
Sara Martinsson, skribent
Foto: SVT

Bantningen hör inte hemma i ”Gift vid första ögonkastet”

John och Sara fortsätter hångla framför kamerorna, medan de två andra paren bara glider längre och längre ifrån varandra.

Kan bantning få Martin och Madelene att bli kära?

Först och främst dock: vad är grejen med experter i ”Gift vid första ögonkastet” och olika handövningar? Alla minns självklart med fasa prästen Gösta och hur han under ett plågsamt utdraget möte med Edvin och Matilda tvingade dem att leka ”make love to the hand”. Två säsonger senare plockar sexologen Linn Heed återigen fram konceptet med Sam och Magnus. Deras obefintliga gnista ska tändas genom att paret under hennes övervakning tar på varandras händer.
– Jag är ju utbildad i handmassage, säger Sam, och sätter träffsäkert ord på den inställning som han vid det här laget tycks ha adapterat till fullo vad det gäller Magnus.

Sam vill verkligen bara ha distans.

Martin beter sig på ett liknande sätt mot Madelene. Men hans drivkraft känns annorlunda. Där Sam till och med själv har insikt om att hans avståndstagande är ett skydd beter sig Martin bara som en klassiskt dum snubbe.
– Från söndag kväll till tisdag eftermiddag hade vi inte pratat med varandra över huvud taget, säger Madelene när hon berättar för sin granne (!) om hur hennes nye man den senaste veckan uppvaktat henne och fått henne att känna sig sedd.

Samtalet med grannen är typiskt för hur ”Gift vid första ögonkastet” brukar spela ut sig. Åtminstone något av paren brukar alltid hamna i att kvinnan är den som bryr sig om relationen. Att två tjejer sitter i soffan med en rulle snytpapper och pratar om en kille som passande nog ser till att jobba över ytterligare en kväll är ett så pass klockrent iscensättande av könsstereotyper att det ärligt talat förvånar att SVT inte sett till att få ett klipp där Martin också säger åtminstone något, vad som helst. Ska en vara snäll kan en säga att han får en riktigt taskig edit.

När han och Madelene väl sitter ner och pratar tillsammans med parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt ger han ett platt, lätt frånvarande intryck. Madelene säger ändå ganska grova saker. Som att han lika väl kunde varit en inneboende hon hittat på Blocket. Så lite gemensamt tycker hon att de har. Martin rör inte en min. När han sedan väl säger att faktumet att han bara känner vänskapskänslor är dåligt för experimentet får en lust att resa sig rakt upp ur soffan och skrika ”tror du?!?”. Killar alltså… Varför finns ni ens?

Turligt nog har även Satu ett förslag som ska kunna få igång passion i ett iskallt förhållande. Madelene och Martin behöver ett gemensamt projekt.
– Vad ska ni hitta på nu som är erat, som är yes? frågar hon.

Och då svarar Martin: bantning.

(Plats för tyst reflektion)

Jajamen, vi hörde rätt. Martins idé om något han skulle vilja göra tillsammans med Madelene är att banta. Nu är jag förvisso helt självutnämnd expert i romantik. Men utifrån den ackumulerade erfarenhet jag tillskansat mig via snart två decennier av intensiv kärleks-tv-konsumtion törs jag ändå säga så mycket som att som afrodisiakum är diet en högoddsare.

Bortsett från den udda utgångspunkten att både Martin och Madelene vill förändra sig själva och tror att de ska komma närmare varandra i den processen är faktiskt viktminskning dessutom en typisk utlösande faktor för skilsmässa. Forskare vid Göteborgs universitet har nyligen publicerat en studie där de tittat på sociala omständigheter kring patienter som genomgått fetmakirurgi.

Resultaten visade att relationer förändras efter kraftiga viktminskningar. Ensamstående vågar ta sig ut och hitta kärleken. Gifta däremot, de skiljer sig.

Ska en vara snäll (som en tydligen ska den här veckan) kan en kanske hävda att Madelene och Martin ju knappt har en relation som det är i dag, så vad har de att förlora? Kanske kan de hjälpa varandra att banta sig till bättre självförtroende, och så kan de dejta på varsitt håll sedan.

Tanken på att ”Gift vid första ögonkastet” i säsongens två sista avsnitt ska förvandlas till ”Biggest loser” känns dock ungefär lika deppig som Magnus när Sam hade åkt hem till Mjölby.

Banta får folk faktiskt jättegärna göra i andra program.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.