Stäng
september 29, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Isabella Löwengrip. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Att köpa hemhjälp är inte feminism, Löwengrip

Det behövs feministiska tidskrifter för unga kvinnor i Sverige. Sådana som tar upp aktuella ämnen och lyfter kvinnor som gjort något bra. Men ibland slår välviljan och strävan efter feminism fel. Som i fallet med entreprenören Isabella Löwengrip och den feministiska sajten Baaam.

Hon hyllas på Baaams instagramkonto efter att ha skrivit följande.

Att våga bryta normer och satsa på både karriär och livet som mamma tycker vi är grymt! Vi hejar på dig @isabellalowengrip ”En 26-årig kvinna som lämnar sin man för hennes karriär och möjlighet att leva sitt liv och bli sig själv till 100%. En 26-årig kvinna som betalar för hemhjälp för att få mer tid till sina barn. Det är inte socialt accepterat. Det är en kamp att stänga ute vad andra tycker om det. Om jag lyssnade på vad alla säger skulle jag ge upp. Jag är bara människa. Jag är ingen maskin. Jag väljer att släppa andras åsikter om mig. Ibland måste jag ta tuffa beslut men jag hoppas inspirera andra kvinnor att gå sin egen väg, hålla sitt huvud högt, vägra bli förminskade och aldrig ge upp sina drömmar.” (Läs mer på Isabellas blogg)

Ett inlägg delat av Baaam (@baaam_se)

Att ”heja” på någon för att hen bryter normer är bra, men hur normbrytande är det egentligen för en ekonomiskt oberoende kvinna att skilja sig i Sverige 2017, för att satsa på karriären? Och är det verkligen modigt att skaffa hemhjälp, eller ett privilegium som alltid kunnat användas av överklassen?

Visst har vi heteronormer och tvåsamhetsnormer i samhället som kan göra det svårt att bryta sig ur relationer. Men de normerna grundar sig framförallt i det ekonomiska beroendet kvinnor länge haft till män. Ju bättre ställt du har det, desto lättare är det att bryta sig ur detta. Detsamma gäller hemhjälpen. Är det något vi ens vill ska bli en norm i vårt samhälle, att normalisera faktumet att vi ska jobba så mycket att vi inte ens vill eller orkar städa våra egna hem?

Det är normalt att skilja sig i dag. Och det är tyvärr normalt att jobba till bristningsgränsen. Unga kvinnor är överrepresenterade i stress-statistiken på grund av de krav de lägger på sig själva. Kanske är Isabella Löwengrip precis som många andra andra ett offer för just den normen, att karriären och att tjäna pengar skulle vara det enda sättet att känna sig uppfylld, att ”satsa på sig själv till 100 procent”.

Att skilja sig och skaffa hemhjälp gör inte någon till feminist. Det gör Löwengrip till en vanlig tjej med ovanligt mycket pengar. Det verkar vara svårt att skilja mellan det som är feminism, och det som verkligen inte är det. Och det är något Baaam och andra som riktar sig till unga tjejer borde vara vaksamma på. För den dagen allt är feminism, är inget feminism.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.