Stäng
april 10, 2016
Sara Martinsson, skribent
Ett bakverk som tydligen motiverar våldtäkt och kvinnomisshandel. Foto: Leif R Jansson/ TT

Apropå muffinsbråket – Den som har problem med jämställdhet har många fajter framför sig

Ett feministiskt muffinsbak på University of Queensland i Australien fick i veckan oväntade konsekvenser. Prissättningen på godsakerna baserad på kön och yrke ledde till mordhot och en hatstorm mot kvinnorna vid bakplåtarna.

Att illustrera lönegapet mellan män och kvinnor genom att sätta olika pris på varor är inte en unik idé. Som politisk performance är det tvärtom en välbeprövad metod för att enkelt belysa omjämlikheter. Den som tjänar mer får betala mer. Inga konstigheter.

Det som skiljer ut arrangörerna bakom feministveckan på University of Queensland är alltså inte själva greppet, att ta 1 dollar per muffin för en högavlönad, vit man och till exempel 55 cent för en mindre bemedlad, rasifierad kvinna.

I stället är det hatet som de här tjejerna fått möta som ligger bakom att medier över hela världen intresserat sig för deras lokala feministfestival.

The Guardian redogjorde för några av de mest iögonfallande kommentarerna om muffinsbaket som synts på Facebook.

Skärmavbild 2016-04-08 kl. 15.03.38

Faksimil: The Guardian

Det har alltså, minst sagt, tagits i.

De våldsamma reaktionerna från troll som inte gillar att feministstudenter illustrerar en poäng genom att ta lite olika betalt för muffins får en att fundera över vad som rent hypotetiskt skulle hända om ett lönegapsutjämnande projekt som detta iscensattes i större skala.

Om mordhot är en rimlig konsekvens av att killar får betala några cent mer för bakverk under en eftermiddag på ett universitetscampus, vad händer om lokaltrafiken tar några procent mer för månadskortet för män, som ju i genomsnitt tar fysiskt mer plats än kvinnor? Om vi höjer bensinpriset för killar, eftersom de ju älskar bil, vad vore i så fall en rimlig påföljd för den som genomförde en sådan reform? Våldtäkt och mord är liksom redan använt för bakning.

En annan grej en börjar fundera lite över är det här att om en studenttjej som bakat alltså förtjänar att bli ”våldtagen i sin feministiska XXX”. Vad föreslår trollen då är lämpligt att göra med henne när hon lägger fram sin avhandling? Inte för att vara sån mot det feministiska muffinsbaket. Men de reella konsekvenserna av ett campusperformance för att peka på ojämställda/ojämlika löner är inte i närheten så farliga för patriarkatet som en kvinna som utbildar sig.

Att blanda mjöl och socker och ägg och vad-det-nu-kan-vara i en bunke, röra ihop och hälla upp i formar som sedan får gräddas i ugnen är en klassisk kvinnlig kärlekshandling. Värmen som finns i att baka till någon är nedärvd genom generationerna. Mormors kakor. Mammas bullar. Så visst är det lätt att förstå att det gör ont när feministen vill använda denna historiska symbol för omtanke för att illustrera en poäng om pengar. Kärlek ska ju vara gratis. Men det kan nog ändå finnas en viss poäng i att hålla igen.

För även om mycket här i världen är på väg åt fel håll så tyder precis all historisk erfarenhet på att kvinnor och män blir mer och mer jämställda. Den som har problem med det har många fajter att se fram emot även framöver.

Flera av dem kommer sannolikt handla om mycket viktigare, livsavgörande saker än fika. Och då, när det verkligen gäller, kommer det blir väldigt svårt att ta argument på allvar från någon som föreslagit att alla kvinnor borde dödas bara för att några studenter i Australien bakat muffins.

PS. The Guardian har byggt en rolig räknare där du själv kan ta reda på vad du hade fått betala för en muffin!

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.