Stäng
januari 24, 2018
Sara Martinsson, skribent
Sara Dahlström är chefredaktör för tidningen Hälsa & fitness.

Äntligen har Sverige fått ett modernt träningsmagasin

När tidningshyllorna är fullmatade av diettips och utseendehets är Hälsa & fitness en befrielse. Äntligen har Sverige fått ett modernt träningsmagasin!

Gudarna ska veta att folk kämpar på. Inte bara på gymmen och i motionsspåren, utan också på redaktionerna. Jag har frilansat för olika träningstidningar ganska länge. Jag vet hur redaktörerna brukar låta. ”Vi vill också jättegärna fokusera på sundhet och välmående. Men kan du vara snäll och ändå be din intervjuperson om före-och-efterbilder?”. ”Visst, det är väl inte optimalt att skriva så mycket om bantning… Men känner du inte nån som har gått ner?”

Absolut ingen vill bidra till att skapa ångest hos läsarna. Absolut alla vet att genren de verkar i bantnings- och utseendehetsar. Men trycket utifrån är starkt. Och framför allt: folk köper ju magasin som skyltar med dieter och en snygg, smal modell på omslaget!

Normerna kring hur en hälso- och träningstidning får ser ut sitter stenhårt. Att göra på något annat sätt än vad en alltid gjort kräver mod. För många är normbrytandet både läskigt och utmanande. För vissa till och med otänkbart, om de vill behålla jobbet.

Samtidigt finns ett sug efter något som skiljer sig. Svenskarna är det folk i EU som (i alla fall påstår sig) träna mest och förståelsen för fysisk aktivitet som något annat än bara ett nödvändigt ont som formar kroppen växer. När ”Strong is the new skinny”-gjorde sitt intåg här stötte den amerikanska trenddevisen relativt omgående på en backlash. Antalet gym i landet har fördubblats de senaste sex åren, men en av de allra största och populäraste aktörerna är fortfarande Friskis & Svettis. En genomsnäll och välkomnande folkhälsoinstitution som förmedlar ideal som är många mil ifrån den utseende- och bantningshets som fortfarande saluförs via vissa av tränings- och hälsomagasinen.

Med nya Hälsa & fitness har Sverige äntligen fått en tidning som tar till vara på den här strömningen. Allra bäst och mest träffsäkert illustrerat i framsidan på förra numret, där chefredaktören Sara Dahlström poserar med ett brett leende. Bland rubrikerna sticker lockande ord som ”Stressa mindre”, Bli av med din ångest”, ”Så avslöjar du hälsobluffarna” och ”Sanningen om kosttillskott” ut.

halsaofitness

Dahlström skriver själv i en krönika på Sveriges tidskrifter om hur hon tänkt kring magasinets nya uttryck:

”Jag skulle göra motsatsen till de flesta andra tidningarna i genren. Jag skulle skapa en tidning som ger massor av träningsglädje och inspiration, utan att bidra till vikthets eller framkalla ångest.”

Även numret som finns ute nu lämnar ingen som hört den föresatsen besviken. Redan på omslaget lovar Hälsa & fitness att ”träning kan vara glädje istället för ångest”, och inuti förklarar Dahlström i sin ledare att visst, årets första nummer har tema ”nyårslöfte”, men med fokus på löften som får läsaren att må bra både psykiskt och fysiskt. Klarspråk: inget bantningssnack. Ingen utseendehets. Att bläddra mellan de många detaljerade träningspassen, samtalet om veganism med Therése Lindgren, matsidorna där inte minst intervjun med vikthetskritikern Frida Lund sticker ut, är befriande.

Ännu mer positiva känslor ger läsarnas reaktion. För, som Sara också berättar i sin krönika, efter att omslaget med henne kommit ut har fler än någonsin tecknat prenumeration på tidningen. Många vill alltså ha ett hälsa- och träningsmagasin som skiljer sig från normen. Många vill få se kroppar som inte är stereotypt tonade, har synliga magrutor. Många ifrågasätter idén om en quick fix, och vill hellre försöka hitta en hållbart aktiv livsstil, utan hets och ångest.

Förhoppningsvis kan framgångarna för Hälsa & fitness nu sätta press på resten av branschen. För ärligt talat, om inga andra argument biter: dieter och utseendefokus känns extremt omodernt.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.