Stäng
april 5, 2018
Nioosha Shams, skribent
Nioosha Shams.

Alla vill ta del av det vi skapar men ingen vill betala för det

För ett tag sen blev jag kontaktad av ett public service-bolag som ville att jag skulle göra ett jobb för dem. Det lät intressant och jag var taggad till en början. Sen började personen som kontaktade mig ge mig anvisningar innan vi hade gått in på några detaljer, och jag frågade om arvodet för att sen kunna komma igång ordentligt.

Svaret jag fick var att de inte har betalat ungdomar som jobbat med dem tidigare, att ”det här är inte ett jobb som Politism”, utan en chans för mig att göra min röst hörd och nå ut till en stor publik. För mig var det inget problem att avböja direkt, men det som gör mig ledsen är att så många andra gått med på det här utan att ifrågasätta det, för att de helt enkelt behöver den exponering som erbjuds.

Karriärer inom kreativa yrken är något som få vågar drömma om, för många är det just det – en dröm, det kreativa är något man ser som ett fritidsintresse men inte en heltidssyssla. Det krävs mycket mod, ambition och styrka för att våga satsa helhjärtat på skrivandet, musiken, filmskapandet eller vad det nu är. Det är yrken som inte tas på allvar och som ses ner på. Och det hjälper en inte på traven att när man väl lyckas få ett uppdrag av ett stort public service-bolag så vill de helt enkelt inte ge en betalt.

Ungas arbetskraft utnyttjas med ursäkten att ”det här kommer vara bra för din karriär”. Alla dessa unga, kreativa eldsjälar med så stora drömmar och höga ambitioner och framför allt så mycket talang förväntas jobba obetalt och i många fall gör de det.

Arbetsgivare kommer undan med att stjäla vår tid för vi accepterar att det helt enkelt är så det går till, och många av oss är oetablerade och har inte råd att säga ifrån. Varför är det så accepterat och vanligt att erbjuda frilansare ”betalt” i form av exponering? Varför är det bland det vanligaste vi får höra av arbetsgivare? Hur kommer det sig att en vuxen människa kan sitta och författa ett mail till en ungdom där den ber om arbetskraft men med gott samvete vägrar erbjuda lön?

Kulturen är en av de största byggstenarna i ett samhälle, den skapar gemenskap, sprider marginaliserade berättelser, upplyser oss och berikar vår vardag. Så varför ska vi som skapar den behöva jobba gratis?

Alla vill ta del av det vi skapar, men ingen vill betala för det.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.