Stäng
blog-header
Foto: Faksimil från instagram.com/essenaoneill

Modellen Essena O’Neills viktiga fuck you till Instagrams låtsasvärld

Vi vet att det bara är fake.

Instagram och sociala medier alltså. Vi vet det därför att vi själva varit där och försökt dokumentera en stund ur livet (oftast ens eget face) ur bästa möjliga vinkel.

Tillsammans blir det bilder i en feed vars poäng är att de ska misstas för att vara ditt liv. Och om du är en ung och enligt normen snygg tjej (och gärna cisnormativ och vit) och ditt liv verkar vara alldeles perfekt, kan din feed (efter mycket arbete) bli ett av de konton som lockar till sig en enorm publik.

Det hände Essena O’Neill från Australien, en tonårstjej som genom bilden av sitt liv på sitt instagramkonto till slut kom upp i över en halv miljon följare. Hon blev då en av många ”instagram models”, bloggare, social media queens, kalla det vad du vill, som finns på plattformar som Instagram och Snapchat.

Dessa tjejer är vår tids nya tjejtidningar.

Fast med tio gånger fler läsare och tusenfalt mer inflytande och påverkan, just genom det personliga tilltalet. Det finns inget filter här. Det finns ingen redaktion, ingen pressetik. Det är bara en tonåring.

Ju mer läsarantalet ökar desto mer förvandlas dessa instagramkonton till rena reklamfeeds. Det är så enkelt, right? Du behöver bara posta en übersnygg bild på dig själv tillsammans med någonting och få betalt. Essena O’Neill fick det. Tusentals dollar för att posera i en klänning, med en skönhetsprodukt eller ett ”fitness tea”. Det blev hela denna tonårings värld. Hon fick pengar och bekräftelse genom att skapa ett flöde av sin egen kropp som reklampelare.

Men i måndags fick Essena O’Neill nog.

Hon bytte sin beskrivning till ”Social Media Is Not Real Life” och raderade över 2 000 av sina instagrambilder.

De bilder som fick vara kvar skrev hon ny bildtext till. Till exempel kan vi nu på hennes till synes livsnjutande lifestylebilder och uppvisande av supersmala vita tonårskropp läsa:

NOT REAL LIFE – I didn’t pay for the dress, I took countless photos trying to look hot for Instagram, it made me feel incredibly alone.

Eller:

took over 100 in similar poses trying to make my stomach look good. Would have hardly eaten that day. Would have yelled at my little sister to keep taking them until I was somewhat proud of this.”

 Eller:

and yet another photo taken purely to promote my 16 year old body. This was my whole identity. That was so limiting. Made me incredibly insecure. You have no idea.” 

Eller:

”There is nothing zen about trying to look zen, taking a photo of you trying to be zen and proving your zen on Instagram.”

Jag kan fortsätta, men kanske är det lika bra att gå in på hennes konto och läsa själv, medan det finns kvar. Hennes sista post handlar om att hon har slutat med sociala medier.

Min första reaktion var att äntligen (!) har vi någon med över en halv miljon följare som vågar erkänna att vi lever i bullshit city. Men jag vill här såklart påminna om att kvinnor som tar selfies på Instagram är viktigt och empowering. Essena O’Neill ska aldrig skämmas för den hon varit.

Men samtidigt finns den andra sidan med detta, den som handlar om reklam, exploatering och exponering. Allt det som Essena nu pratar om, i stället för att behöva sälja produkter på sin Instagram.

Ironiskt nog är det den vuxna världen som belönar Essena O’Neill och hennes hundratals ’branschkollegor’ för deras jobb för att hålla uppe chimären om ett perfekt liv och ett ’perfekt’ utseende.

Detta så att dessa så kallade vuxna kan sälja sina varor på dem. Vi vuxna vet att allting är fake, vi vet att allting är plast, kanske är det poängen för oss ibland? Vi gillar fantasin. Men inte ens vi kan separera verklighet från feed ibland. Och i grund och botten handlar denna bransch om tonårstjejer som säljer produkter till andra tonårstjejer genom att visa upp sitt ’perfekta’ liv och kropp.

Vad är det som gör att detta fortgår?

Det undrar Essena O’Neill. Och medan jag skrivit den här texten har hennes följarantal på instagram ironiskt nog ökat med över hundra tusen följare. Hon är snart uppe i en miljon. Och det beror på att hon öppet och frispråkigt valt att bryta med den kapitalistiska låtsasvärlden som frodas på ställen som Instagram och berätta hur det verkligen är.

Men lika glad som jag är över att Essena O’Neill säger fuck you till låtsasvärlden, lika vaksam är jag på att det kanske bara är en pr-kupp, det här också, att det kanske bara är andra pengar.

Om bloggen

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.