Stäng
blog-header
Kylie Jenner visar upp Balmains H&M-kollektion. Foto: Andy Kropa/Invision/AP/TT

H&M:s fackavtal ett steg på rätt väg – generationerna före oss skulle jublat

Jag glömmer det för ofta, men generationerna före mig är faktiskt anledningen till att jag sitter här.

Deras slit är varför jag kan rösta, förhandla om min lön, få fri sjukvård, gå på dagis, och varför jag har rätt kräva säkerhet och frihet på min eventuella arbetsplats. Med mera. Tack mormor!

Kampen generationerna före min förde är också varför jag kan ha råd att shoppa varje månad, eller oftare. Ett restaurangbesök, en ny pryl eller ett nytt plagg. Av samma anledning kan jag ofta förutsätta att alla de jag handlar av har rätt till bra villkor på arbetsplatsen.

Men det finns samtidigt något skevt i detta. Generationer av kamp för kollektivavtal och schyssta villkor där jag bor, i västvärlden, har lett till att jag kan utnyttja avsaknaden av det där borta, på en annan del av jorden, där fackförbund inte tillåts.

Varför tillåts de inte? För att jag med min framförhandlade lön ska kunna köpa varor billigt.

De företag som säljer dessa billiga varor lever alltså på upprätthållandet av ett klassystem där vissa ska kunna utnyttja det faktum att det finns en annan del av världen som inte har rätt till samma arbetsvillkor.

Det jag beskriver är inte hela bilden, självklart, men det går inte att förneka: vi i västvärlden har våra förfäders kamp att tacka för att vi kan leva gott, och med detta goda leverne håller vi tillbaka samma slags kamp i andra delar av världen.

Det är därför det var så stort den här veckan, när världens näst största klädföretag (efter Zara) H&M skrev under ett globalt avtal med IF Metall och det globala facket Industri All. Enligt Dagens Arbete ska avtalet ge textilarbetarna hos H&M:s underleverantörer rätt att organisera sig fackligt, teckna kollektivavtal och rätt till en lön som går att leva på. Arbetstiderna för anställda hos H&M:s leverantörer ska även begränsas till 48 timmar per vecka och de ska få rätt till minst en dag ledigt i veckan.

Att detta sker först nu är förstås en skam. Liksom: en dag ledigt? Levnadslön? Varför har det inte varit en regel sedan start? Men att detta sker är, sorgligt som lyckligt, ett steg framåt för världen.

H&M, IF Metall och Industri All öppnar förhoppningsvis upp för andra fackförbund att organisera sig, för andra företag att ta efter, och för bättre avtal i framtiden. Någonstans hurrar generationerna före oss. Och vi fortsätter att shoppa billigt.

Om bloggen

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.