Stäng
blog-header
Hipsterskägg på Brick Lane. Foto: Garry Knight

Hipstern har snott sitt skägg från gaykulturen

Min kompis, som jobbar i en skönhetsdisk, avslöjade nyligen för mig den vanligaste frågan hon får från tjejer som är flickvänner och presentshoppar till sina straighta pojkvänner: ”Har ni skäggolja?”

Vi alla vet vid det här laget att skägget, eller hipsterskägget, är en stor skönhetstrend bland män. I alla fall här i Stockholm, på Instagram och på typ alla vita snubbar som jobbar med data i Brooklyn.

I modevärlden florerar många teorier kring skäggets härkomst. Var plockade alla dessa män egentligen plötsligt upp skägget ifrån? Det finns en teori om att det kommer från arabisk kultur. Cirka ett decennium efter 9/11 ska alla trendiga män i västvärlden skaffa skägg och klä sig i lösa outfits. Det finns en annan teori om att det är en del av storstäders gentrifiering. Skägg och den ”otvättade looken” (förlåt för den formuleringen) är i själva verket hur delar av arbetarklassen såg ut i mitten av förra seklet. Och den övre medelklassens favoritsysselsättning är ju att appropriera klasser och samhällen de inte själva tillhör.

Båda dessa teorier spelar säkert in i skäggets nya trendstatus. Men med det där sista i åtanke – att appropriera – har internet gått varm kring en tredje teori, som jag tror mer på: Hipsterskägget är snott från gayvärlden. Det är en reaktion på den välgroomade och ”snygga metrosexuella mannen” (se: David Beckham), ett ideal som ställer väldig höga snyggkrav på mäns utseende. Något som det mer maskulina skägget inte gör. Och både den metrosexuella och den ”lumbersexuella” (som hipsterskägget kallas i USA, från ordet lumberjack, för skogshuggare) har sitt ursprung i gayvärlden.

För alla som inte vet: ”Bear” och ”cub” är definitioner inom gayvärlden sedan evigheter. Eller i alla fall snart tre decennier. Förenklat så består dess essentiella beståndsdelar rent utseendemässigt av ett stort skägg och en rutig skjorta. Det här härstammar, enligt The Daily Beast, från när gaymän anammat vissa markörer som på ett icke uppenbart sätt differentierat dem från resten av samhället för att de ska kunna identifiera varandra, från tiden när de inte de fick (och i många många fall fortfarande inte kan) vara öppna.

Hipstermän har (troligtvis) helt ovetande tagit skägglooken från gayvärlden och gjort den till sin. Det har hänt förr och det kommer att fortsätta hända – det är den form av assimilering av gaykultur in i straight kultur som oftast är vad som över huvud taget utgör begreppet kultur. Det här berikar och får såklart mainstreamkultur att blomstra, men det plockar i samma veva sönder gaykultur.

Men som för ett extra snurr på detta hjul så finns instagramstjärnona @thegaybeards. De dekorerar sina (hipster-)skägg på diverse otroliga sätt: med glitter, färg eller maskrosor och har i veckan blivit älskade internet runt.

Happy Pride.

Om bloggen

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.