Stäng
blog-header
mars 26, 2014
Margret Atladottir, redaktör
Den stora boven är Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Scanpix

Vett&etikett: Det kom ett mejl om Krimkrisen

Hej Politism!

Jag behöver akut hjälp. Jag framstår just nu som en idiot när mina vänner, som också är väldigt vänster, diskuterar Ukraina-krisen och Ryssland. Det är omöjligt att vara med i diskussionen eftersom man inte vet vem som är mest dum och ond, eller vem som har mest rätt och minst fel.

Visst, Putin är helt klart galen, men det verkar Ukrainas regering också vara? Eller? Och vad hände med boxaren? Plus att alla snackar om att det man läser från ryskt håll bara är rysspropaganda. Men är inte resten av det vi läser bara borgerlig medias USA-propaganda då?

Jag känner mig vilsen. Vad är det viktigaste jag behöver fatta för att inte verka totalt obegåvad när alla smarta akademikerpolare går loss i diskussioner om det här?

Svar: För att besvara denna fråga har vi kallat in experthjälp i form av Aftonbladet ledares Anders Lindberg.

Hej,

Det smartaste är till att börja med att erkänna att det ÄR komplicerat, folk som är tvärsäkra har troligen fel.

Den stora boven är Vladimir Putin. Det Ryssland gjort, att erövra och annektera en annan stats territorium är det grövsta brott man kan göra mot FN-stadgan. Faktum är att FN grundades efter andra världskriget för att förhindra precis detta.

Betyder det att Ukrainas regering är hedersknyfflar?

Nej. I regeringen sitter det nazi-influerade partiet Svoboda. Självklart bör man ställa krav på övriga partier att kasta ut dem.

Det kloka vid middagsbordet är alltså hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det finns ingen motsättning mellan att fördöma den ryska invasionen och vara mot att det sitter nazister i regeringar i Europa.

Tvärtom är det den enda rimliga hållningen.

När det kommer till den ryska propagandan är det viktigt att tänka på att det handlar om ett rent militärt instrument. Det exempelvis RT eller RT.com förmedlar syftar till att legitimera krig och mer specifikt erövringen av Krim. Det handlar inte om det vi normalt menar med journalistik och har därför ingen trovärdighet som sådan.

Det man bör göra är att förhålla sig extremt skeptisk till allt som sägs under ett krig. Detta gäller även nyhetskällor man normalt litar på.

Nyheter om att motstånd är hopplöst eller att någon MÅSTE ingripa militärt är nästan undantagslöst krigspropaganda.

Det som finns att hålla sig i är FN-stadgan och folkrätten. Ingen har rätt att använda militärt våld utan mandat från FN:s säkerhetsråd, om det inte handlar om rent självförsvar.

Det var fel av USA att gå in i Irak. Det är fel av Ryssland att gå in i Ukraina. FN-stadgans principer står sig i varje diskussion.

Anders Lindberg

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se