Stäng
blog-header
mars 24, 2014
Margret Atladottir, redaktör

”Vad borde jag egentligen tycka om detta?”

Hej, i helgen så gjorde skidskyttarna Björn Ferry och Carl-Johan Bergman, sina sista lopp i karriären och firade det med att på kvällen ”bjuda lite på sig själva”, genom att klä ut sig till kvinnor. Jag tyckte först att detta var lustfyllt att se, då dessa ”karlakarlar” kunde visa upp en lite mer lekfull sida som ligger en bra bit utanför normen, men blev sedan fundersam kring det hela. Gör de sig roliga på kvinnors bekostnad? Borde jag egentligen tycka att detta är fel? Jag inser att jag som kille har svårt att bedöma huruvida dessa ”skojerier” försvagar eller förstärker könsmaktsordningen i samhället, då jag själv inte drabbas direkt. Vad borde jag egentligen tycka om detta?
Med vänlig hälsning / J

PS, tack för en intressant och underhållande blogg.

Svar: Hej J!

Du är inne på rätt spår här. Dina funderingar var att din magkänsla sa dig att något inte stod rätt till. Klart att det inte behöver vara ”fel” att som man ”klä ut sig till kvinna”, dragshowkulturen innehåller ju som bekant ofta detta moment. Men samtidigt: är det kul i just detta sammanhang? Svaret är nej. Anledningen till att viss killhumor baseras på detta är att det anses vara pinsamt med saker som är ”tjejiga”. Du vet, smink och kjolar och så. ”Det ska bli ett litet spektakel” sa Carl-Johan Bergman om det hela. Något löjeväckande alltså.

Tack, men nej tack.

Margret

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

Sök på Politism.se