Stäng
blog-header
april 30, 2014
Torun Carrfors, skribent
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

”Jag är förstagångsdemonstrant – vägled mig”

Hej Vett & Etikett för Vänstern!

Jag har inte gått med i något parti ännu, men tänkte att jag skulle delta på en av de första majdemonstrationer som kommer hållas i stan. Eftersom jag aldrig tidigare deltagit, känner jag mig lite nervös.

Måste man gå med i tåget, eller kan man komma direkt till torget? Jag är inte helt bekväm med att skrika slagord, så jag tänkte att jag skulle slippa det om jag kom först när själva talen startade.

Jag funderar också en del vad jag ska ha på mig. Jag har förstått att första maj nästan har samma status som de traditionella familjehögtiderna för många, och på både midsommar och nyår brukar jag ha kavaj. Samtidigt har ju partier pratat om kavajförbud nyligen. Har ni några tips?

Tacksam för svar. 

Hej!

För att svara på din fråga tog vi kontakt med en riktig veteran i sammanhanget, Bengt Göransson. Bengt har tidigare varit socialdemokratisk kultur-och skolminister samt utbildningsminister. Under åren har det hunnit bli så många som nära sjuttio demonstrationståg för Bengt Göransson. Så här svarar han:

Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Foto:Malin Hoelstad/Scanpix

Hej!

Man kan tro att demonstrationståget och slagorden finns till för att påverka de som tittar på. Men att gå i tåget på första maj handlar om att känna gemenskap. Att höra samman med en större rörelse. Därför behöver man verkligen inte känna sig tvungen att skrika något alls, det går bra att gå med tyst också.

När det gäller kläder, är det viktigt att inte klä ut sig till något du inte är. Jag har alltid varit trygg i vem jag är, och klätt mig därefter. Det är löjligt när personer tror att man ska slita av sig slipsen eller på annat sätt klä ned sig för att verka folklig. Första maj är en högtidsdag, och mitt råd är att klä sig därefter. Har man en kavaj, är det ett utmärkt val. Men om man inte äger någon, tar man på sig något annat som man känner sig fin i.

Ett tips är dessutom att ha på sig bekväma skor och ta med sig ett paraply. På första maj lyssnar man ofta på alla talare utomhus, oavsett väder.

Bengt Göransson

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se