Stäng
blog-header
februari 25, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Per undrar hur man ska klä sig på första maj. Foto: Jessica Gow/TT

”Hur snygg får man vara på första maj?”

Hej Vett och Etikett!

Jag är en kille på 22 år som gillar att svida till det lite extra när det kommer till festligheter (och att planera dessa långt i förväg) och för mig är 1:a maj en fortsättning på den ordinära valborgsafton där man krigar sig upp efter en lång natt, ställer sig i ledet, plockar en sosse-fana och sjunger internationalen samt arbetets söner.

Frågan jag har dock är hur mycket kan jag klä upp mig för detta då jag är svag för kostymer och scarfs (som vissa kan tycka ser borgerligt ut i sammanhanget samt med den överhängande äran och risken för att man får hålla tal för alla organisationsdelarna av arbetarrörelsen).

Jag vet alltså inte hur snygg man får vara på 1:a maj?! (Brukar titta på gamla första maj-tåg och tänka att man får vara supersnygg men det var ju då och inte nu, hur förhåller jag mig till detta?)

Vänlig hälsning,
Per

Svar: För att svara på din fråga har vi bett modejournalisten Agnes Grefberg Braunerhielm om hjälp.

Hej Per!

Gud vilken rolig fråga! För din fundering innehåller ju så många andra, dolda frågor.

Vad är ens ”för snygg” och vilka människor kan den idén tillämpas på? Vilka typer av människor kan ”komma undan” med att gå ”nedklädda” men inte anses ”sluskiga”, och vilka kan komma undan med att klä upp sig till tänderna utan att bli misstagen för att vara moderat (eller uppskatta 50-tals lajv)? Och så vidare.

Men vi kan låta de tankarna marinera lite för framtiden och mer handgripligen övergå till kärnan i din fråga: Kan du ha kostym i Första Maj-tåget eller inte?

Jag förstår din ambivalens med att komma i kostym och scarf till ett tåg som handlar om solidaritet och att stärka arbetarrörelsen. Det kan lätt slå fel. Kostymen och scarfen är inte direkt den kampens bästa synonymer. Snarare har kostymen historiskt sätt (och på många sätt fortfarande) stått som arbetarrörelsens motkraft i form av chefer, konservativa politiker och överklassen. Helt enkelt de som skor sig på arbetarklassen.

Men om jag får gissa har du ganska nyligen börjat ditt liv i arbetslivet, och rent modemässigt verkar du ha en personlig stil. Med det i åtanke tycker jag du ska komma till Första Maj-tåget klädd på det sätt där du känner dig mest som dig själv. Där du representerar den du är och står upp för det du tror på.

Vi vill inte att Första Maj-tåg ska vara en plats eller ett sammanhang där vi dömer någon efter dens utseende eller sätt att uttrycka sig på, eller hur? Även om många säkert kommer att kommentera din ”uppklädda” stil, skulle kanske de som känner dig kommentera att du plötsligt inte är klädd som ”dig själv”. Solidaritet är universellt och inte villkorat efter hur vi ser ut. Det handlar om vad vi gör.

Med det sagt vore ett tips att absolut komma i en kostym i någon typ av ljus färg, alltså inte mörk, mest för att du – som du säger – ej vill bli förväxlad med politikerna.

Agnes Grefberg Braunerhielm

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se