Stäng
blog-header
april 14, 2014
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Mikael Gustavsen

”Att det skulle vara odemokratiskt är kvalificerat trams”

Hej!

Jag undrar hur man bäst bör bemöta kompisar och släktingar som hävdar att det är ”odemokratiskt” att anställda och skolelever protesterar när Sverigedemokraterna ska komma på studiebesök, eller att det var ”odemokratiskt” att en läkare på Norrlands universitetssjukhus vägrade släppa in Jimmie Åkesson på avdelningen.

Jag har en stark känsla av att det faktiskt inte alls är ”odemokratiskt”, så behöver helt enkelt skaffa mig bättre koll på vad demokratin innebär!

Jimmie Åkesson själv sa till exempel till DN, då människor valt att demonstrera under hans besök på en brandstation i Malmö, att: ”Jag tycker att det är djupt tragiskt att man inte kan respektera demokratin och låta politiker göra studiebeök och hålla möten i lugn och ro.”

Jag är inte jurist och ingen superexpert på Sveriges grundlagar. Därför undrar jag om det finns någon lag eller bestämmelse som säger att:
1. politiker ska få ha möten, studiebesök eller föredrag VAR DE VILL
2. …och anställda eller skolelever MÅSTE delta
3. …och att ingen ska få protestera/demonstrera mot detta

Det närmaste jag kommer är de Grundläggande fri- och rättigheterna, som finns i regeringsformen (en av Sveriges grundlagar), som finns att läsa här.
Där står det ju närmare betsämt att JA, det ska vara fritt att hålla möten MEN att alla ska ha frihet att delta (eller inte delta) och att alla ska ha frihet att demonstrera. Eller?

Blir det inte då helt kaiko att kalla det ”odemokratiskt” att anställda skriver protestbrev mot Sverigedemokraternas besök, eller att elever inte vill vara i skolan om SD ska prata? Och är det inte otroligt läskigt att Jimmie Åkesson, som ändå är ledare för Sveriges tredje största parti, inte har koll på demokratins grundvalar?

Svar: Hej! För att besvara din fråga har vi tagit in expertis i form av Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell, som bevakat delar av Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök, här bland annat. Oisín svarar nedan:

”Var, när eller hur politiker ska få göra arbetsplatsbesök är inte reglerat i lag utan sker efter överenskommelse mellan arbetsgivare och det politiska partiet. Det finns tydliga skrivningar på Skolverkets hemsida rörande politisk påverkan i skolan: det är rektor som avgör om partier ska få komma på besök och om ett parti släpps in så måste även övriga tillåtas.

Att det skulle vara odemokratiskt att protestera är dock kvalificerat trams. Rätten att fritt få uttrycka sin åsikt eller att demonstrera är av fundamental betydelse i varje demokrati värd namnet.”

Oisín Cantwell

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

Sök på Politism.se