Stäng
blog-header
oktober 10, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Göran Greider tar sig an den knepiga frågan. Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX

”Är det okej att bära hammaren och skäran?”

Ännu en läsare har ställt en fråga till vett & etikett-spalten!

Hej Vett & Etikett för vänstern!

Socialismen förknippas med ett flertal symboler, ord och uttryck som samtidigt kanske kan uppfattas som väldigt mörka, just på grund av bruket av dessa i exempelvis Sovjet.

Jag tänker exempelvis på den röda stjärnan, hammaren och skäran eller omslutande vetekransar. Uttryck och ord som: kamrat, kommunism och till och med till viss del även det kyrilliska alfabetet och andra ryska kulturyttringar. Hur ska man allmänt förhålla sig dessa som omtänksam socialist i ett modernt samhälle? Förhärligar man Sovjet genom att använda kamrat som titel på personer (även i skämtsamt tilltal)? Är hammaren och skäran rumsren eller snarare närmre att jämställa med tabubelagda symboler som hakkors? Och isåfall vart ska man dra gränsen?
(Själv tycker jag det finns något fulsnyggt i östblockets stilistik och futurisstiska uttryck, men jag tycker det till viss del känns osäkert huruvida det är att betrakta som politiskt korrekt i alla lägen.)

För att få ett klokt svar på denna fråga vände vi oss till ett socialistiskt orakel; Dalademokratens chefredaktör, poeten och debattören Göran Greider:

Allra först: Jag tror att det allra viktigaste är att oavbrutet skapa nya symboler för socialismen. Jag skulle t ex gärna vilja bära ett märke med Barnvagnen och Vattenkannan – det fångar mycket av min moderna socialism.

Men för att kunna producera dessa nya symboler krävs det att historien hålls vid liv. Jag vördar hammaren och skäran och kan gärna tänka mig att ha dem i mitt hem, mer som ett slags förflutenhetens tavlor att meditera över. Kärnan i hammaren och skäran är en vacker solidaritetstanke: solidaritet mellan bönder och arbetare. I stora delar av världen är det den alliansen som än idag är en förutsättning för verklig politisk utveckling. Men jag kommer aldrig att bära hammaren och skäran på rockslaget; där är det mer barnvagnen och vattenkannan som gäller.

Hälsningsordet ”kamrat” tycker jag inte det är något problem med alls egentligen. Det var på många sätt gamla tiders ”hen”, eftersom det var och är könsneutralt. Idag har det ännu en smått komisk klang. Jag minns att jag höll ett tal på midsommarafton i det brackiga Tällberg och hälsade alla med ett ”kamrater!” – varvid hälften av åhörarna tågade bort över ängarna. Kamrat är ett vackert ord, det kan återanvändas och det går heller inte att angripa från högerns sida: Vem kan avsky en kamrat?

Man får ta symbolerna en efter en och granska dem. Några kan återvinnas, andra hänvisas till muséerna. Det gamla östblockets futuristiska stil tycker jag är nästan helt utan värde. Men din fascination inför dem ska du icke förtränga: Search your feelings! Är inte den eggelsen ett sätt att uttrycka sorg?

Slutligen: Vänstern och arbetarrörelsen har verkligen behov av en symbol för både antikapitalismen och socialismen. Hur skulle en allvarligt menad symbol för socialismen idag se ut? Knappast en röd stjärna., men kanske en rödgrön planet. Förmodligen är det helt enkelt så, att de levande symbolerna föds ur levande och starka sociala rörelser. Idag är vi svaga och våra symboler känns ibland gamla och tafatta. En miljon aktivister är nog minimum för att vitala symboler ska födas.

Göran Greider

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

Sök på Politism.se