Stäng
blog-header
april 29, 2014
Eric Rosén, chefredaktör

”Är det hånfullt att ge euromynt till tiggare?”

Hej Vett & Etikett för vänstern! Jag har en fråga tiggeri.

Att man ska skänka pengar tycker jag är självklart om man har några men ibland kan det kännas nästan hånfullt att ge så lite om man har bara en krona på sig.

Något som känns ännu värre är att jag som veckopendlar till Finland ofta bara har euro på mig. Att lägga euromynt i en tiggares mugg känns nästan värre än att inte ge något alls. Men på samma gång tänker jag att de antagligen hellre vill ha pengar än inte pengar? Eller? Hur ska man göra? Vad är vettigt och etikettigt????

Svar: För att besvara den här frågan vände vi oss till Aaron Israelson, chefredaktör för gatutidningen Faktum i Göteborg.

”Hej!

Glädjande att det finns sådana som, liksom du, tycker att det är en självklarhet att hjälpa folk i nöd. De flesta som är här och tigger har vid det här laget lagt märke till att de flesta svenskar har kort snarare än kontanter. Dessutom har tiggarna blivit många fler och sammantaget gör det att de tjänar mindre på svenska gator nu än för ett par år sedan. Man brukar räkna med en hundring om dagen. Det gör, skulle jag tro, att varenda krona är ett välkommet tillskott.

Du ska inte behöva skämmas för att du ger det du har på dig, tvärtom. I och med att mycket pengar som tiggts ihop skickas hem till ursprungsländerna och med tanke på att tiggarna ganska ofta reser även till andra europeiska länder tror jag inte heller att det gör så mycket om du bara har euro på dig. Att hjälpa till när man kan, med det man kan, är verkligen ”vettigt och etikettigt” i min bok.

Med vänliga hälsningar,

Aaron Israelson, chefredaktör på gatutidningen Faktum.”

Om bloggen

Vi behöver regler för hur vi ska umgås med varandra. Så är bestämt. Det kallas vett och etikett. Och det kan i svåra situationer leda till panik och oro. Men! Misströsta icke. Vi är här för dig. Du mejlar in dina frågor, vi besvarar dem. Mejla till: margret.atladottir@politism.se

Sök på Politism.se