Stäng
blog-header
januari 26, 2017
Veronica Eneskjöld, bloggare

Vem ska styra Sverige? Så var duellen mellan M och S – i gifs

Det har varit många olika besked i svensk politik den senaste tiden. Moderaternas utspel om att de är beredda att förhandla med Sverigedemokraterna, medan resten av alliansen säger nej, gör att det verkar lagom med en debatt mellan Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Vem kan egentligen få mandat att leda en regering? Hur ska den se ut? Och vad vill egentligen Moderaterna? De vill profilera sin nya politik, men hur den faktiskt ser ut är osäkert.

Aktuellt-25-januari-LöfvenNej, inte ens resten av alliansen vet vad Moderaterna vill. Centerpartiet har sagt ifrån gällande samarbete, vilket gör att alliansen riskerar spricka i fogarna medan Moderaterna kastar metkrokar åt Sverigedemokraternas väljare.

Moderaterna har nu omvärderat sin tidigare syn och kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna om både det ena och det andra. Men Kinberg Batra sa rakt av nej till budget- eller regeringsförhandlingar med partiet.

Aktuellt-25-januari-AKB-2Hur det blir med det i praktiken är dock svårt att säga. SD kommer precis som alla andra partier kräva motprestationer och inte vara ett parti Moderaterna kan mjölka väljare av utan att det faktiskt förändrar politiken. Stefan Löfven påpekade att M ändå kommer räkna med SD-stöd vid budgeten – och då kommer de tvingas förhandla.

Moderaterna står och svajar inför en ny era medan alliansen är skakad av att de mindre partiernas håller fast vid sina principer. Kanske räknar Anna Kinberg Batra kallt med att småsyskonen kommer falla in i ledet inför valet.

Aktuellt-25-januari-AKB

Förutom trevande åt SD och löften utdelades det klyschsmockor till höger och vänster.

Aktuellt-25-januar-löfven-real
Aktuellt-25-januari-AKB-3

Tryggheten ska återställas med högre straff för grova brott och fler poliser. Kriminella ska inte drälla på gatorna utan spärras in.

Rätteligen pekades en hög arbetslöshet bland utrikes födda ut som ett problem. Kinberg Batras svar är att Sverige ska öka de ”enkla jobben” bland annat genom mer RUT-avdrag. Statsministern verkade dock inte erbjuda några supertydliga alternativ. Han framhöll hur allianspolitiken skapat samhällsklyftor som gett oss just de ”utanförskapsområden” Kinberg Batra pratar om.

Men att skylla på den tidigare regeringen var ingen bra strategi när Jan Björklund (L) kritiserade skolan under den tid han själv var utbildningsminister, och det är ingen bra strategi nu.

Fler konkreta åtgärder från Löfven hade varit bra att ha när Kinberg Batra testar SD som stöd för en fallande opinion mittemot en i direktsändning.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se